Jedan od vodećih medijskih futurologa stiže u Zagreb!

Početkom listopada održat će se Future Tense konferencija u Zagrebu na kojoj će, među inim, gostovati i jedan od najpoznatijih futurologa na svijetu

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.06.2018. / 06:34

Galerija

Prateći razvoj umjetne inteligencije posljednjih godina, možemo biti uzbuđeni s brojnim i nevjerojatnim mogućnostima kojim bi AI mogla obogatiti naše živote, ali i uplašeni za budućnosti naših poslova i samog čovječanstva jer postoje brojni potencijalni negativni scenariji vezani uz krivi smjer kojim bi mogao krenuti razvoj umjetne inteligenciji.

Što će nam zaista donijeti umjetna inteligencije te odgovor na to hoćemo li njen razvoj moći zadržati u pozitivnom smjeru ili će se oteti kontroli trenutno nitko ne može dati, no ako želite znati najvjerojatnije moguće scenarije, trebali bi čuti što o budućnosti misli Gerd Leonhard.

Prema The Wall Street Journalu, on je jedan od vodećih medijskih futurologa, a kakva su njegova razmišljanja o budućnosti iz prve ruke moći ćemo saznati početkom listopada kada će gostovati na Future Tense konferenciji u Zagrebu. Leonhard fokus stavlja na skora predviđanja u području poslovanja, društva, medija, tehnologije i komunikacija te smatra kako će se u sljedećih dvadeset godina čovječanstvo promijeniti više nego se promijenilo u posljednjih 300 godina.

Gerd Leonhard (Foto: Gerd Leonhard) (Foto: Gerd Leonhard)

Kao najveću promjenu u smjeru ljudskog razvoj smatra upravo umjetnu inteligenciju i promjenu ljudskog genoma te uvijek ističe važnost jednakog ulaganja u čovječanstvo koliko i u tehnologiju. Najvažnije pitanje za razvoj čovječanstva, smatra Gerd, vezano je uz način na koji će se usmjeriti znanost i tehnologija kako bi ispunili primarnu funkciju – služiti čovječanstvu i njegovom napretku.

Kao jedan od primjera na koji će tehnologija, odnosno umjetna inteligencija utjecati na naše živote, navodi kako za pet godina više neće biti potrebno googlati gdje se može pojesti najbolji sushi u nekom gradu, jer će zahvaljujući AI sustav, već znati sve o nama – gdje se nalazimo, što želimo jesti, s kim se nalazimo, koliko novaca planiramo potrošiti na ručak i slično te će na temelju tih saznanja sam ponuditi odgovore prije nego korisnici postave pitanja.

Više o razmišljanjima Gerda Leonharda, kao i isječke govora s nekih njegovih predavanja, pogledajte u priloženom videozapisu.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti