Jedna je od najgore pogođenih zemalja koronavirusom u svijetu. Ali je zato idealno mjesto za istraživanje potencijalnih cjepiva

Najveća južnoamerička država koja je i jedna od najpogođenijih pandemijom koronavirusa postaje 'obećana zemlja' za znanstvenike i farmaceutske kompanije koje pokušavaju pronaći cjepivo protiv bolesti COVID-19.

R. S. | 17.07.2020. / 18:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Broj zaraženih u Brazilu ovih je dana prešao 2 milijuna. Ipak, to ga čini jednom od najzanimljivijih zemalja za istraživanja o mogućem cjepivu. Prema pisanju CNN-a, zemalja koje ispunjavaju većinu uvjeta da bi poslužile kao platforma za ispitivanje potencijalnih cjepiva vrlo je malo, a južnoamerički div jedna je od njih.

Podaci o munjevitom širenju virusa, s velikim dnevnim brojem novozaraženih; međunarodno priznati istraživački centri; sustav javnog zdravstva koji ima iskustva s proizvodnjom i distribucijom cjepiva - razlozi su zbog kojih zaraza na teritoriju Brazila pruža neobičan spoj pogodan za istraživanja.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije objavljenima 14. lipnja, u svijetu se trenutačno radi na razvoju 163 COVID-19 cjepiva, od čega su za 23 započeta klinička ispitivanja na ljudima. No samo su dva dostigla Fazu 3 – posljednju znanstvenu razinu koja prethodi odobrenju za proizvodnju. Faza 3 zahtjeva opsežna ispitivanja na tisućama pojedinaca kako bi se utvrdila efikasnost i sigurnost cjepiva.

Oba spomenuta ispitivanja odvijat će se u Brazilu gdje će potencijalno cjepivo primiti najmanje 14.000 tamošnjih stanovnika. U tijeku su pregovori za još tri takva ispitivanja u toj zemlji, tvrde brazilski instituti.

I dok je brazilski predsjednik Jair Bolsonaro dugo uvjeravao sugrađanje kako je riječ o virusu sličnom gripi i nailazio na brojne kritike zbog neuvođenja nacionalnih epidemioloških mjera, čini se da će istraživanja provedena u granicama Brazila biti globalna prekretnica dok se sjeverna polutka pokušava pripremiti za drugi val pandemije.

Medicinski tehničar Julio Barbosa izgubio je već petero kolega u pandemiji. Ipak, odlučio je volontirati u jednom od istraživanja koje provode znanstvenici Sveučilišta Oxford i farmaceutska kompanija AstraZeneca. U ispitivanju njihovog eksperimentalnog cjepiva protiv COVID-19 sudjelovat će više od 50 tisuća volontera širom svijeta.

Nakon što je primio cjepivo Barbosa je rekao kako je dobio blago povišenje tjelesne temperature i bolove u mišićima koji su nestali već sljedećeg jutra.

Ovo bi cjepivo ubrzo moglo izaći iz laboratorija pa bi mi, medicinski djelatnici, smanjili tempo. Osobno, nisam prestao raditi posljednja četiri mjeseca, kaže Barbosa za CNN.

I kineska biotehnička kompanija Sinovac također je započela s Fazom 3 u Brazilu, u suradnji s tamošnjim Institutom Butantan u Sao Paulu. Njhovo cjepivo nazvano CoronaVac koristi deaktivirane stanice virusa koje stimuliraju imunitetni odgovor kod pacijenta. Testiranja će početi nadolazećeg ponedjeljka kada bi u pet brazilskih država i glavnom gradu Brasiliji cjepivo trebalo primiti 9.000 volontera.

Cjepivo AstraZeneca proizvodit će ruska kompanija

Ruska farmaceutska kompanija R-Pharm u petak je objavila kako je sklopila sporazum s kompanijom AstraZeneca za proizvodnju cjepiva protiv COVID-19 u Rusiji, uključujući i cjepiva za izvoz u 30 do 50 zemalja.

Osnivač i predsjednik Upravnog odbora R-Pharma Aleksej Repik kazao je da je namjera formalizirana potpisivanjem sporazuma o proizvodnji i opskrbi cjepivom koje su zajednički razvili AstraZeneca i Sveučilište Oxford te da će se koristiti tehnologija R-Pharma.

R-Pharm će djelovati kao svojevrsno središte za opskrbu cjepivom za ogroman broj zemlja, uključujući Bliski Istok, jugoistočnu Aziju, Europu i naravno Rusiju i Zajednicu neovisnih država (12 bivših sovjetskih republika), rekao je Repik za televiziju Rossiya 24, prenosi SputnikNews
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti