Jedna od najboljih opcija iPhonea i Galaxyja stiže i na jeftinije telefone

Dvije kamere i mogućnost snimanja fotografija sa zamućenom pozadinom te snimanje kvalitetnih fotografija u uvjetima slabije vidljivosti više neće biti rezervirane samo za skupe uređaje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.02.2018. / 07:14

Samsung (Foto: Samsung) (Foto: Samsung)

Velikom broju ljudi jedna od najvažnijih opcija prilikom kupovine novog pametnog telefona jest kvaliteta kamere – iskustvo surfanja internetom, slanja mailova, slušanja glazbe ili pregledavanje Facebooka manje-više slično je na skupljim i jeftinijim modelima, no razlike u snimljenim fotografijama često su jako velike. U posljednje vrijeme jedan od najvećih trendova mobilne fotografije su dvije stražnje kamere koje omogućavaju snimanje fotografija na kojima je zamućena pozadina te kvalitetnih fotografija i u uvjetima slabije vidljivosti. Takve su fotografije atraktivnije i sve do nedavno povezivali smo ih samo sa skupim fotoaparatima, no danas su dualne kamere i ovakav način snimanja postali standard na najjačim modelima pametnih telefona.

Problem za većinu ljubitelja mobilne fotografije jest što takvi vrhunski modeli imaju i premium cijenu pa nisu dostupni velikom broju korisnika, no zahvaljujući Samsungu i njihovim ISOCELL Dual slikovnim senzorima i pripadajućem softveru, i to bi se uskoro trebalo promijeniti te će snimanje kvalitetnih fotografija sa zamućenom pozadinom, kao i fotografija snimljenih u uvjetima lošeg osvjetljenja biti dostupni i na jeftinijim modelima pametnih telefona.

Iz ove kompanije kažu kako su do sada dualne kamere bile rezervirane samo za premium modele jer je njihova integracija, kao i optimizacija između proizvođača hardvera i kompanija koje razvijaju senzore i algoritam kompliciran i vremenski zahtjevan proces, no Samsungovo rješenje pojednostavnit će taj proces i omogućiti korištenje dviju kamera i na modelima iz srednjih i nižih kategorija.

Kako bi se pojednostavila implementacija ove tehnologije, Samsung će predstaviti dva tipa kamera, odnosno algoritma – jedan namijenjen snimanju fotografija na kojima će se moći zamutiti pozadina i koji će uključivati dva senzora rezolucije 13 MP i 5 MP te drugi koji se sastoji od dvaju senzora od 8 MP i omogućit će snimanje fotografija u uvjetima slabijeg osvjetljenja. Iako nema informacija o prvim modelima pametnih telefona koji će koristiti ovo Samsungovo rješenje, dualne kamere sigurno možemo očekivati u novim pametnim telefonima niže i srednje kategorije ove kompanije, ali vjerojatno će ih koristiti i druge mobilne kompanije u svojim uređajima.

Izvor: Tech Crunche


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti