Jedno od najmoćnijih superračunala na svijetu pronašlo pet kandidata za lijek protiv koronavirusa

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je istraživanje tima znanstvenika sa Sveučilišta u Mainzu u kojoj je između ostalog navedeno da lijekovi koji se koriste za liječenje hepatitisa C mogu pomoći u borbi protiv bolesti COVID-19.

Branimir Vorša | 05.05.2020. / 09:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nekoliko lijekova koji su odobreni za liječenje virusne infekcije hepatitisa C identificirani su kao potencijalni kandidati i za liječenje COVID-19, bolesti koju uzrokuje SARS-CoV-2.

Rezultat je to istraživanja koje je bazirano na opširnim izračunima i korištenjem superračunala MOGON II na Sveučilištu Johaness Gutenberg iz Mainza.

MOGON II jedno je od najjačih računala u svijetu i njime upravlja spomenuto sveučilište te Institut Helmholtz, također iz Mainza.

Njihovo istraživanje na svojim je internetskim stranicama objavio WHO, a u njemu znanstvenici opisuju kako su simulirali način na koji se oko 42.000 različitih supstanci navedenih u otvorenim bazama podataka, vežd za određene proteine virusa SARS-CoV-2 te sprječava penetraciju virusa u ljudsko tijelo ili njegovo razmnožavanje.

Ova metoda računalne simulacije poznata je kao molekularno pristajanje te je kao takva prepoznata i koristi se već godinama. Mnogo je brža i jeftinija od eksperimentiranja u laboratoriju, istaknuo je Thomas Efferth, autor studije i profesor s Instituta farmacije i biomedicinskih znanosti navedenog sveučilišta u Mainzu.

Koliko je nama poznato, mi smo prvi koji smo iskoristili molekularno pristajanje na SARS-CoV-2. Fantastična je vijest da smo pronašli više odobrenih lijekova za hepatitis C kao obećavajuće kandidate za liječenje COVID-19, dodaje Efferth.

Koristeći superračunalo MOGON II, tim znanstvenika napravio je više od 30 milijardi pojedinačnih izračuna unutar dva mjeseca te otkrio da spojevi iz četiri lijeka za hepatitis C, simeprevir, paritaprevir, grazoprevir i velpatasvir, imaju sklonost snažno se povezati s virusom SARS-CoV-2 te na taj način spriječiti infekciju.

Tome u prilog ide i činjenica da su SARS-CoV-2 i hepatitis C virusi istog tipa, odnosno takozvani jednostruki RNK virusi, pojasnio je Efferth.

Isto tako, taj je tim znanstvenika otkrio još jednog potencijalnog kandidata u borbi protiv virusa SARS-CoV-2, a nalazi se u azijskoj biljki penjačici poznatoj kao orlovi nokti ili kozja krv (Lonicera japonica).

Navedena se biljka u Aziji već dugo koristi u borbi protiv raznih bolesti.

Naše istraživanje sada se treba provjeriti u laboratorijskim testiranjima i kliničkim studijama, zaključio je Efferth. Na kraju je dodao da je metoda molekularnog pristajanja već ranije uspješno upotrijebljena za pronalazak aktivnih supstanci protiv MERS-CoV i SARS-CoV.

Izvor: eurekalert.org

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti