Jednostavan i svima dostupan test može povećati izglede za trudnoću

Podaci istraživanja previše su ograničeni da bi se moglo reći jesu li i druge metode promatrane u studiji uspješne ili ne, te je potrebno dodatno istraživanje.

Hina | 18.09.2023. / 09:42

Trudnoća (Foto: Getty Images)

Korištenje ovulacijskih testova za urin, kako bi se odredilo idealno vrijeme za spolni odnos, povećava izglede za trudnoću, sugerira novo istraživanje.

Stručnjaci su analizirali sedam postojećih istraživanja i otkrili da mokrenje na testne štapiće može pomoći ženama da prepoznaju najplodnije razdoblje u svom menstrualnom ciklusu.

Jutarnja mučnina, ilustracija Znanstvenici misle da su možda otkrili "tajnu" jutarnjih mučnina u trudnoći

Određivanje najplodnijeg vremena za spolni odnos pomoću ovulacijskog testa za urin povećalo je izglede za trudnoću i živo rođenje između 20 i 28 posto, u usporedbi s 18 posto u kontrolnoj skupini koja nije koristila test.

Podaci istraživanja previše su ograničeni da bi se moglo reći jesu li i druge metode promatrane u studiji uspješne ili ne, te je potrebno dodatno istraživanje.

To uključuje metode koje se temelje na podizanju svijesti o plodnosti kao što je praćenje kalendara, praćenje promjena u cervikalnoj tekućini i tjelesnoj temperaturi.

Nalazi su se odnosili na žene mlađe od 40 godina koje su pokušavale zatrudnjeti kraće od 12 mjeseci.

Istraživanje Cochrane koje su proveli sveučilište Oxford, bolnica Royal Berkshire u Readingu i bolnica Princess Anne u Southamptonu, uključivalo je podatke za 2464 žene ili parova koji su pokušavali zatrudnjeti.

Tatjana Gibbons, istraživačica na Oxfordovom odjelu za žensko i reproduktivno zdravlje i glavna autorica studije, rekla je: Mnogim parovima je teško postići trudnoću, što može dovesti do zabrinutosti zbog njihove plodnosti. Otkriće da jednostavan i lako dostupan test za urin može povećati izglede para za uspješno začeće vrlo je uzbudljivo jer može dati parovima veću kontrolu nad njihovim putovanjem kroz plodnost i potencijalno može smanjiti potrebu za ispitivanjem i liječenjem neplodnosti.

Vađenje krvi Rezultati nove studije mogli bi pomoći u sprječavanju 5 posto spontanih pobačaja godišnje

Profesor Christian Becker, s istog odjela, dodao je: Visoki prag dokaza koji se zahtijeva u istraživanju Cochrane čini čak i ove dokaze umjerene kvalitete za učinkovitost testova ovulacije za urin prilično impresivnim, kao i iznenađujućim s obzirom na to koliko dugo su dostupni.

Znanstvenici su upozorili da, budući da su mnoge studije financirali proizvođači testova, rezultate treba tumačiti s oprezom

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti