Jeftini uređaji s izdržljivim baterijama: Google predstavio nova računala

Googleova Chromebook računala sada su još povoljnija – cijena novih prijenosnika iznosi samo 150 dolara, a hibrida između prijenosnika i tableta 250 dolara

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.04.2015. / 09:20

Jeftini uređaji s izdržljivim baterijama: Google predstavio nova računala

Google već nekoliko godina razvija (prijenosna) računala koja su bazirana na njihovom Chrome OS operativnom sustavu te su namijenjeni nezahtjevnim korisnicima kojima treba uređaj kojeg će koristiti ponajviše za surfanje internetom, društvenim mrežama, slanje mailova i slično. Njihova računala trenutno zauzimaju mali udio na globalnom tržištu računala, a njihov glavni adut je iznimno povoljna cijena (osim modela prijenosnika Chromebook Pixel koji košta 999 dolara) te se Chromebook računala mogu kupiti za manje od 250 dolara.

Ova je kompanija, u suradnji s partnerima, jučer predstavila nove modele prijenosnih i hibridnih računala, a cijena novih laptopa iznosi samo 149 dolara. Riječ je o modelima Haier Chromebook 11 i Hisense Chromebook za koje su Googleu kažu da su 'brza i lagana računala čija baterija može izdržati cijeli dan'. Novinari PC Worlda testirali su model Hisense Chromebook koji, s obzirom na cijenu, ima 'pristojne opcije' – ekran solidne kvalitete dijagonale 11,6 inča, Rockchip RK3288 procesor, 2GB RAM-a, jedan HDMI izlaz, 2 USB 2.0 utora i čitač SD memorijskih kartica.

Osim ovih računala, Google i Asus predstavili su Asus Chromebook Flip, uređaj koji se može koristiti kao klasični prijenosnik i, zakretanjem tipkovnice (kao na modelu Lenovo Yoga) kao tablet. Dijagonala ekrana iznosi 10,1 inča (riječ je o IPS ekranu HD rezolucije), ima isti Rockchip procesor, 2GB RAM-a, 2 USB 2.0 priključka, utor za SD kartice i HDMI izlaz, a kućište je napravljeno od metala. Sva ova tri uređaja dolaze sa 16GB SSD-a, a s obzirom da je riječ o prilično ograničenom prostoru, korisnicima je dostupan prostor za pohranu podataka u Googleovom oblaku, odnosno podaci se mogu pohranjivati i na SD kartice.

Google i Asus jučer su predstavili i Chromebit, uređaj malo većih dimenzija od klasičnih USB-a koji se putem HDMI-a povezuje s televizorima i drugim ekranima koje se na taj način pretvara u Chrome OS računala (u malom kućištu sadrži procesor te ima USB utor i podršku za WiFi). Cijena ovog uređaja još nije poznata, a u Googleu kažu kako će korisnici na ovaj način svoje Chrome OS računalo nositi u džepu i moći ga koristiti u npr. internetskim kafićima i knjižnicama povezujući ih s postojećim monitorima. 

Izvor: USA Today

Foto: Google

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti