Jeftinije grijanje nadohvat ruke? Ispod plodne slavonske zemlje leži skriveno blago

U vrijeme poskupjelih energenata i straha od velikih računa, plaćati tople radijatore u pola cijene zvuči nestvarno. No, Hrvatska je bogata geotermalnim izvorima koji bi mogli zamijeniti dosadašnje termoelektrane. Ekipa Dnevnika Nove TV bila je u Vinkovcima i provjerila moramo li izmišljati toplu vodu ili nam je jeftinije grijanje ipak nadohvat ruke.

DNEVNIK.hr | 13.02.2023. / 21:55

Galerija

Ispod plodne slavonske zemlje leži skriveno blago. Otkrit će ga vibracije. Na području Vinkovaca ćemo snimiti 25 seizmičkih linija, novih, ukupne dužine oko 26 kilometara, poručuje Martina Tuschl iz Agencije za ugljikovodike. 

Posebni vibrokamioni stigli su iz Poljske. Proizvodi valove koji putuju pod zemlju, ti se valovi odbijaju o geološke slojeve i vraćaju na površinu, kaže Maciej Stawinoga iz tvrtke za seizmi

Podaci se snimaju pomoću geofona, malih uređaja zabodenih u zemlju. Potom stižu do mozga operacije, u centralnu jedinicu na terenu. Obrada podataka trajat će mjesecima i otkriti gdje se nalaze termalni izvori.

U Hrvatskoj se ne mora izmišljati topla voda, ovdje se doslovce hoda po njoj, naime, na području Panonskog bazena podzemne vode 60 posto su toplije nego drugdje u Europi, kaže reporterka Marina Bešić Đukarić. 

Agencija za ugljikovodike istražuje ukupno 6 lokacija. Nakon Vinkovaca na redu je Vukovar. Osijek, Sisak, Velika Gorica i Zaprešić, već su gotovi. Ovdje u Vinkovačkom području očekujemo 80 do 100, Vukovar oko 70 stupnjeva, Osijek 50 do 80, Gorica 90, kaže Martina Tuschl.

Temperature su dovoljno visoke da snize račune za grijanje. Zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Josip Romić poručuje da račune može smanjiti do 50 posto. 

Nova energija mogla bi zagrijati svih šest gradova. Agata iz Vinkovaca kaže To je veliko rješenje. Tek kada vidimo ću vjerovati, poručuje Mario iz Vinkovaca. 

Ulaganja su velika. Najmanje dvije potrebne bušotine stoje 10 milijuna eura i gradovi će ih morati osigurati. Volje ima. Grad Vinkovci ima toplinski sustav na koji se priključi do 1700 domaćinstava i ako se tlo pokaže plodonosno, mogli bi se okrenuti obnovljivim izvorima energije, napominje Romić. 

Računa se na novac iz europskih fondova, jer okretanje obnovljivim izvorima i zelenoj energiji podupire i Europska unija.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti