Najbrži internet u Europi: Na Wanderconu se igralo na 10 GIGA optičkoj mreži koja stoji uz bok Južnoj Koreji

Najveće regionalno gaming događanje – Wandercon, prošlog je vikenda ugostilo 64 igrača i 70 influencera iz 20 zemalja iz najbrže rastuće industrije na svijetu, industrije videoigara. Igrači su se međusobno natjecali na istim kompjuterima i na istoj 10 GIGA optičkoj mreži kako bi osvojili bogate nagrade u iznosu od 40.000 €.

Nova Studio | 09.02.2023. / 15:43

''10 GIGA optička mreža znači jako puno za sve igrače. Znate i sami da su ping, latencija, packet lossovi najveći problem svakog igrača, pogotovo kada se igraju nekakve kompetitivne igre, multiplayer online, i naravno – download'', rekao nam je organizator Wandercona Ivan Škojo.

Na dva velika stagea održavali su se turniri iz najpopularnijih igara poput League of Legends, CS:GO, Valorant, Fortnite i Warzone 2. Kako bi natjecatelji izvukli najbolje od igre i pokazali svoje umijeće, brz i stabilan internet je prioritet.
10 GIGA optička mreža (Foto: PR)
''Ako igrate, recimo, Warzone, tada znate da svako ažuriranje znači i puno gigabajta, tako da je brz internet jako, jako bitan. 10 GIGA internet uvelike pojednostavljuje stvari, pogotovo kad imate ovakve LAN-ove za 64 igrača, plus streaming, plus sve ostalo, to spašava stvari. Bez toga jednostavno ne bih mogao'', rekao je Ivan Škojo.

Da bi posjetitelji i natjecatelji na Wanderconu mogli uživati u najbržem internetu, pobrinuo se Telemach Hrvatska, koji je provukao 10 GIGA optičku mrežu i tako osigurao nezaboravno LAN iskustvo svima prisutnima.

''To za igrače znači da mogu igrati na najnaprednijoj tehnologiji, koja može parirati svim gradovima u svijetu, uz nezaboravno korisničko iskustvo i uz videosadržaj koji je najveće moguće rezolucije'', rekao je Željko Staničić, menadžer razvoja mreže Telemach.
Wandercon (Foto: PR)
10 GIGA optičku mrežu Telemach Hrvatska provukao je u četiri najveća hrvatska grada, među kojima je i Osijek, u kojem se ovaj događaj i odvijao. Tako je Telemach omogućio Hrvatima da uživaju najbrži internet u Europi, koji stoji uz bok s Južnom Korejom – svjetskim rekorderom u brzini interneta.

''Telemach je definitivno dao ovom festivalu nešto novo, nešto najbrže. Igrači se uopće nisu žalili, čak niti ja. Stvarno je brzo igrati. To se zove LAN experience i doslovno nema 'štekanja'. Sve je u pravom vremenu'', objasnio je influencer Ivan Galenić – GALLASANDALLA, koji se i sam okušao u igranju igara na 10 GIGA mreži.

Iako je ova konvencija po mnogočemu bila posebna, najposebniji trenutak bio je zasigurno onaj kada je hrvatska videoigra Joe Wander and the Enigmatic Adventures ugledala svjetlo dana i s njega bila puštena na najpoznatiju PC platformu Steam.
Wandercon (Foto: PR)
''3. veljače je Joe Wander došao na Steam, a 23. veljače stiže na konzole PS5 i Xbox. Iako je riječ o single player igri, potrebno ju je skinuti s interneta. Što imate brži internet, to će ta igra brže biti na vašem računalu i brže ćete moći uživati u njoj. Svi danas više-manje znamo zašto je bitno imati brz internet'', rekao je Ivan Mandić, glavni dizajner hrvatske igre Joe Wander.

Telemach je tako, prema kvaliteti usluge i nevjerojatnom korisničkom iskustvu, Hrvatsku pozicionirao visoko na digitalnoj karti Europe i ne namjerava tu stati jer je plan nastaviti u tom tempu i omogućiti baš svakom kućanstvu najbržu 10 GIGA optičku mrežu.
Wandercon (Foto: PR)
''Uspjeh je utoliko što smo u vrlo kratkom periodu pokrili više od 100.000 kućanstava u Republici Hrvatskoj i nastavljamo s intenzivnim razvojem. Bez gigabitne mreže, bez napredne tehnologije nema ni razvoja, nema ni ovakvih događanja, nema niti cjelokupnog napretka u državi'', zaključio je Željko.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Telemach Hrvatska po najvišim profesionalnim standardima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti