Jeftinije od konkurencije: Virtualna stvarnost stiže na PlayStation!

Sonyev PlayStation VR košta 399 dolara, odnosno 399 eura (potrebno je dodatno kupiti kameru i kontrolere), a koristit će se s PlayStationom 4

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.03.2016. / 09:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Većina tehnoloških novinara slaže se kako bi ovo mogla biti godina virtualne stvarnosti – Facebook, odnosno Oculus sa svojim VR naočalama Rift te HTC i Valve s Viveom 'pokupili' su brojne pohvale i pokazali nam da bi virtualna stvarnost zaista mogla biti računalna platforma budućnosti. Naravno, s obzirom kako je riječ o tehnologiji koja je još u počecima, puno je prostora za napredak, a za mnoge najveći problem bit će cijena jer osim samih naočala (600 dolara za Oculus Rift i čak 800 dolara za Vive) potrebno je imati i moćno i skupo računalo koje košta tisuću ili više dolara. Svoj uređaj za virtualnu stvarnost već neko vrijeme priprema i Sony te su na jučerašnjoj konferenciji za novinare napokon objavili detaljne informacije vezane uz PlayStation VR, uključujući i dolazak na tržište i cijenu.

Njihov uređaj jeftiniji je od konkurencije te će, kada se tijekom listopada pojavi u prodaji, za njega trebati izdvojiti 399 dolara (tj. 399 eura), pri čemu treba napomenuti da su uz sam uređaj potrebne i dodatna kamera i kontroleri, tako da će za one koji već nemaju ove uređaje, cijena ipak biti nešto veća. Za igranje igara u virtualnoj stvarnosti neće trebati skupa računala poput onih kakva su potrebna za Rift i Vive, već PlayStation 4 čija cijena u SAD-u iznosi od 350 dolara (u Hrvatskoj cijena se kreće oko 3 tisuće kn, ovisno o modelu i paketu). S obzirom da veliki broj gamera već ima PlayStation 4 – njih oko 36 milijuna, njihov trošak uživanja u virtualnoj stvarnosti neće biti (pre)velik te možemo očekivati veliki potražnju za PlayStation VR-om. U budućnosti možemo očekivati i paket u kojem će se, osim samog PSVR-a, nalaziti i kamera i kontroleri (veliki broj vlasnika PS 4 već ima kameru i kontrolere) tako da će taj komplet biti skuplji za kojih stotinjak dolara.

Osim pristupačne cijene, gamere će privući i veliki broj igara koji će biti dostupan za ovu VR platformu te do kraja godine očekujemo 50 igara koje će se moći igrati s ovim uređajem. Da su u Sonyu napravili dobar posao pokazali su i investitori te je cijena dionice porasla za više od četiri posto nakon ove konferencije. Sonyeva pristupačna cijena ključ je za uspjeh ove VR platforme, komentirao je za Bloomberg Damian Thong, analitičar iz Macquarie Groupa, a među brojnim igrama na kojima se trenutno radi, ljubitelje Star Warsa naročito će razveseliti Star Wars Battlefront koji se trenutno prilagođava za PSVR.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti