Jeftiniji gadgeti: Apple smanjio cijene iPada i Apple Watcha

Apple je sinoć predstavio iPhone SE čija cijena iznosi 399 dolara, a smanjili su i cijene iPada Air 2 i Apple Watcha

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.03.2016. / 08:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Godinama su mobilne kompanije predstavljale telefone sa sve većim ekranima – prvi model iPhonea imao je 3,5 inčni ekran, s vremenom je ekran Appleovog smartphonea povećan na 4 inča, a danas iPhone 6S Plus ima ekran dijagonale 5,5 inča (na tržištu su dostupni phableti sa 6 inčnim i većim ekranima). Na jučerašnjoj konferenciji Apple je napravio zaokret u strategiji te su predstavili manji iPhone – model SE dolazi s poznatim dizajnom kakav je imao model 5, nižom i pristupačnijom cijenom i s odličnim hardverom te, iako sigurno neće privući niti približno veliki broj korisnika kao i modeli s velikim ekranima, u ovoj se kompaniji nadaju velikoj potražnji, pogotovo na tržištima zemalja u razvoju. S obzirom da su samo prošle godine prodali 30 milijuna telefona s 4 inčnim ekranima, jasno je da u 2016. mogu računati na puno veću potražnju za novim manjim modelom, a kako se u prvom kvartalu ove godine po prvi put očekuje smanjenje prodaje iPhonea u odnosu na isto razdoblje prošle godine, Appleu je trebao neki novi proizvod koji će malo poboljšati stanje na tržištu.

Osim u zemljama poput Kine i Indije u kojima Apple očekuje veliku potražnju, iPhone SE namijenjen je i korisnicima kojima su današnji telefoni s ekranima od 5 i više inča preveliki (i koji nemaju preveliki izbor kada su u pitanju modeli s manjim ekranima jer je većinom riječ o hardverski slabijim modelima – niti jedan 4 inčni Android ne može parirati ovom iPhoneu), onima kojima će ovo biti prvi Appleov telefon te korisnicima koji žele zamijeniti svoj stariji model iPhonea (4S ili 5) s novim uređajem, a ne žele platiti previše novca za modele iPhone 6/6S. Iako izgleda kao telefon iz 2012. ili 2013. hardverski riječ je o jednom od jačih telefona koji se danas mogu naći na tržištu – Appleov A9 procesor i M9 koprocesor, odlična kamera s kojom se mogu snimati 4K videozapisi, senzor otiska prstiju, podrška za NFC, mogućnost plaćanja Apple Pay tehnologijom itd. Dio analitičara i tehnoloških novinara slaže se kako je najvažnija stvar vezana uz ovaj model iPhonea njegova cijena te na The Vergeu kažu kako niti jedan novi model Appleovih telefona prilikom predstavljanja nije imao ovako nisku cijenu (399 dolara) te je čak i model 5C prilikom predstavljanja koštao 549 dolara, a iPhone SE u SAD-u, uz potpisivanje dvogodišnjeg ugovora može se dobiti besplatno.

Ovu strategiju nižih cijena Apple je primijenio i na druge proizvode pa su tako najavili smanjenje cijene iPada Air 2 koji sada košta od 399 dolara, a za pedeset dolara jeftiniji je i Apple Watch čija cijena sada iznosi 299 dolara te bi ovi potezi trebali rezultirati povećanjem prodaje ovih uređaja i povećanjem udjela na tržištu. Novi iPhone na tržištu će se pojaviti krajem mjeseca tako da prve informacije o prodaji ovog telefona možemo očekivati tijekom ljeta, zajedno s Appleovim financijskim izvještajem za drugi ovogodišnji kvartal.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti