Jeremy Clarkson upozorava na veliku opasnost: Mogao sam dva puta poginuti!

Bivši voditelj Top Geara za britanske medije rekao je kako je, vozeći se u autonomnom automobilu, tijekom vožnje od 80 km 2 puta mogao poginuti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.11.2017. / 13:50

Jeremy Clarkson (Foto: AFP) (Foto: Afp)

U vrijeme dok je britanski ministar financija Philip Hammond najavio kako će omogućiti testiranje autonomnih vozila na cestama Velike Britanije i kada je Uber najavio kupovinu čak 24 tisuće autonomnih automobila, bivši voditelj Top Geara Jeremy Clarkson upozorio je na velike opasnosti koje bi ovakva tehnologija mogla donijeti. Iako ne odbacuje tu tehnologiju jer je svima jasno kako će jednog dana (gotovo) svim automobilima upravljati računala, rekao je kako smo trenutno miljama daleko od tog dana. Za britanske medije ispričao je nedavnu anegdotu kada se vozio u automobilu s implementiranom tehnologijom za autonomnu vožnju te je rekao kako je taj automobil tijekom vožnje od samo 80 kilometara napravio dvije velike greške, zbog kojih je strahovao za vlastiti život.

Zbog potencijalnih pravnih problema nije mogao reći o kojem se automobilu, odnosno autokompaniji radi, no kako je zbog pogrešaka računala dva puta mogao poginuti, pozvao je na veliki oprez u donošenju odluka vezanih uz ova vozila. Iako dosad nije bilo žrtava u rijetkim prometnim nesrećama u kojima su sudjelovali autonomni automobili, pitanje je što će se dogoditi ako i kada jednom računala izazovu prometnu nesreću s ljudskim žrtvama.

Automobilske i tehnološke kompanije uskoro bi trebale početi s testiranjima autonomnih vozila u Velikoj Britaniji te se Philip Hammond nada da će se, ako se testiranja pokažu uspješnima, prvi modeli ovakvih vozila u Velikoj Britaniji početi koristiti 2021.

Izvor: Independent
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti