Jesmo li sami u svemiru? Hawking će za 100 milijuna dolara dati odgovor

Vjerujući pisanju Washington Posta, već u sljedećem desetljeću bi mogli biti svjedoci otkrića izvanzemaljskog života. Naime, danas je na londonskoj...

Viktor Gabaj Viktor Gabaj | 20.07.2015. / 21:28

Jesmo li sami u svemiru? Hawking će za 100 milijuna dolara dati odgovor

Vjerujući pisanju Washington Posta, već u sljedećem desetljeću bi mogli biti svjedoci otkrića izvanzemaljskog života. Naime, danas je na londonskoj Royal Society konferenciji predstavljen projekt "Breaktrought Initiatives" potkovan sa 100 milijuna dolara kojem je cilj provesti istraživanja vezana uz otkrivanje inteligentnih bića u svemiru. 

Iza projekta stoje poznati fizičari Stephen Hawking te poduzetnik Jurij Milner. Vjeruju kako će korištenjem dva najveća teleskopa na svijetu uz open source softver moći istražiti signale koji odašilju možebitne inteligentne civilizacije u galaksiji. Direktor samog instituta, Andrew Siemion, izjavio je kako je projekt ovakvog kalibra čak 100 puta jači od prethodnih te da ni svjetska najveća organizacija koja se bavi ovakvim istraživanjima (SETI) nije mogla osigurati dovoljno sredstva za ozbiljnije pokuse. 

Evo kako izgleda život na Zemlji nakon 200 dana provedenih u svemiru

Hawking je pak na konferenciji izjavio kako "smatra da se život na Zemlji razvio spontano pa prema tome bi u beskrajnom svemiru moralo biti i drugih pojava života", te dodao "negdje u kozmosu vjerojatno postoji inteligentni život i gleda ova naša svjetla; vrijeme je da preuzmemo odgovornost u traženju odgovora na pitanje o životu izvan našeg planeta". 

Napredak istraživanja kao i rezultati bit će dostupni široj javnosti.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti