Jeste li ju i vi instalirali? Lažna Samsungova aplikacija prevarila milijune korisnika

U posljednje vrijeme sve je više lažnih aplikacija na koje je moguće naletjeti na Google Play trgovini, a koje uzrokuju više štete nego koristi.

Martina Čizmić | 07.07.2019. / 10:53

Lažna Samsung update app (Foto: Screenshot/Google Play Store/CSIS)

Iako iz Googlea ističu kako pomno pregledavaju sve aplikacije prije njihova uvrštavanja u Google Play trgovinu, još uvijek se događa da neke zlonamjerne promaknu njihovoj provjeri i uzrokuju štetu korisnicima koji ih instaliraju.

Smartphone Prijeti nam poprilična opasnost: Ove aplikacije nemojte nikada preuzimati na svoj mobitel!

Posljednja u nizu je aplikacija koja tvrdi da će instalirati najnoviji firmware (osnovni softver) na Samsungove telefone.

Samsung update app preuzelo je više od 10 milijuna korisnika diljem svijeta. No umjesto najnovijeg softvera, aplikacija na pametne telefone instalira poveznicu koja korisnike stalno usmjerava na internetsku stranicu koja im želi naplatiti preuzimanje ažuriranja softvera.

Hakiranje (Foto: Getty Images) Ovaj kradljivac podataka zarazio je uređaje diljem svijeta, je li i vaš među njima?

Cijena koja se pojavljuje je 35 dolara za godišnje ažuriranje softvera te, ako to korisnik želi, još 20 dolara za otključavanje SIM kartice.

Podsjetimo, proizvođači pametnih telefona besplatno ažuriraju operativne sustave svojih uređaja, mobilni operateri otključat će vam uređaj besplatno (ako ispunjavate određene uvjete), a brojni mobilni servisi otključavaju za mnogo manji iznos od 20 dolara.

WhatsApp (Foto: AFP) Aplikacije za pronalaženje pedofilskog sadržaja zarađivale novac zahvaljujući Googleu i Facebooku

Google je u međuvremenu uklonio aplikaciju iz Google Play trgovine, no postavlja se pitanje koliko je korisnika "nasjelo" na prijevaru i upisalo svoje osobne podatke te broj kartice ne bi li dobili najnoviji softver.

Kako bi se zaštitili, korisnici bi prije bilo kakve instalacije aplikacija trebali prvo pročitati komentare o aplikaciji u Google Play trgovini, a nije naodmet ni potražiti na internetu informacije o samoj aplikaciji.

Malware (Foto: Thinkstock) Oprez! Ako ste instalirali neku od ovih aplikacija, obrišite ju odmah!

Izvor: CSIS

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti