Jeste li primijetili nešto zanimljivo na Googleovoj tražilici danas?

Ovo nije prvi put da Google čestita značajne događaje u hrvatskoj povijesti.

Martina Čizmić | 30.05.2024. / 10:35

Google Doodle za Dan državnosti (Foto: Google/Zimo/Screenshot)

 Uključite li Googleovu tražilicu danas, a nalazite se na području Republike Hrvatske, mogli biste se iznenaditi prizorom koji će vas dočekati. 

Naime, Google je odlučio korisnicima u Hrvatskoj čestitati Dan državnosti posebnim Doodleom, donosno crtežom na početnoj stranici svoje tražilice. 

Kako su naveli na službenoj stranici: Današnji Doodle slavi Dan državnosti Hrvatske, lokalno poznat kao Dan državnosti . Na današnji dan 1990. Hrvatska je uspostavila svoj prvi demokratski izabrani Sabor, što je bio vodeći korak prema neovisnosti.

Slika nije dostupna Google na svoj način čestitao Dan državnosti

Kako bi obilježili 33. Dan državnosti, predsjednik, premijer i lokalni uglednici nadahnjuju okupljene govorima koji odaju počast prošlosti i raduju se budućnosti. Državni dužnosnici također predvode ceremonije polaganja vijenaca i paljenja svijeća na znamenitostima i spomenicima u znak odavanja počasti borcima u Domovinskom ratu i za slobodu naroda.

Obitelji i prijatelji često slave na događanjima na otvorenom kako bi što bolje iskoristili nadolazeće toplo vrijeme. Neki odlaze na povijesni Jelačićev trg u Zagrebu, glavnom gradu zemlje, kako bi vidjeli vojnike kako marširaju zajedno s bubnjarima u vojnoj paradi. Na događajima diljem zemlje (i u današnjem Doodleu), hrvatska crveno-bijela i plava trobojnica može se vidjeti kako se ponosno vijori.

Sretan Dan državnosti, Hrvatska!

Slika nije dostupna Google Doodle: Sjećanje na Georgea Boolea, utemeljitelja računalnih znanosti

Inače, ovo nije prvi put da Google čestita značajne događaje u hrvatskoj povijesti. Među ostalima, dobili smo posebni Doodle i kad je Hrvatska ušla u EU, ali i kad je nogometna reprezentacija osvojila drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti