Google Doodle: Sjećanje na Georgea Boolea, utemeljitelja računalnih znanosti

Početna stranica Googlea danas izgleda drugačije...

Monika Nožić Monika Nožinić | 02.11.2015. / 17:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Vjerujemo da vas je početna stranica najpoznatijeg internet pretraživača na svijetu danas iznenadila svojim neobičnim izgledom.

Google ju je promijenio u znak sjećanja na Georgea Boolea, engleskog matematičara i filozofa koji je u u matematiku i logiku uveo pojam algebre, a koji je rođen na današnji dan prije 200 godina.

Zbog značaja tog termina, kao i njegove primjene u informatici i matematičkoj logici, Boole se smatra jednim od utemeljitelja tih znanosti, kao i čovjekom koji je utemeljio put digitalnoj revoluciji.

Booleovo najvažnije djelo bilo je ''Istraživanje zakona misli na kojemu se zasniva matematička teorija logike i vjerojatnosti'' i koje je objavljeno 1854. godine.

Boole je logici prišao na nov način, sažimajući je u jednostavnu algebru, tj. pretvarajući logiku u matematiku. To je algebarska struktura koja sažima osnovu operacija I (AND), ILI (OR), NE (NOT), kao i skupovnih operacija kao što su unija, presjek i komplement.

Google Doodle danas je ilustrirao logičke sklopove koji se koriste u računalstvu, a koja su izvedena iz Booleovih funkcija.

George Boole rođen je 2. studenog 1815. godine u Lincolnu (Engleska), a preminuo je 1864. godine u 49. godini života.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti