Jeste li primijetili točkice na iPhoneu? Zahvaljujući novoj Appleovoj opciji, sada možete znati špijunira li vas netko

Dio korisnika Appleovih uređaja ostao je zbunjen kada su se statusnoj traci počele pojavljivati zelena i narančasta točkica.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.09.2020. / 08:12

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Od ovog tjedna korisnicima Appleovih mobilnih uređaja dostupna je nova verzija operativnog sustava iOS koja donosi brojne nadogradnje (o kojima smo već pisali) s kojima je uvelike poboljšano iskustvo korištenja iPhonea i iPada. No mnogi su ostali zbunjeni kada su, nakon nadogradnje u određenim trenutcima u gornjem desnom vrhu ekrana primijetili narančastu ili zelenu točkicu te, kako možemo vidjeti po komentarima s mreže, nisu znali o čemu se radi.

Slika nije dostupna Korisnici iPhonea godinama su čekali ovu opciju, a sad je napokon dostupna i možete je koristiti odmah

Odgovor je jednostavan - te točkice predstavljaju novu sigurnosnu opciju zahvaljujući kojoj će korisnici znati kada se koriste mikrofon i kamera uređaja. Narančasta točkica pojavljuje se kada aktivna aplikacija koristi mikrofon iPhonea pa će se tako pojaviti tijekom razgovora, ako koristite Siri ili neku drugu aplikaciju koja zahtjeva mikrofon. Zelena točkica označava korištenje kamere (pri snimanju videa koriste se i kamera i mikrofon te će se prikazati samo zelena točkica) te će se pojaviti u vrhu ekrana svaki put kada aktivirate prednju ili stražnju kameru.

U Appleu su se na ovaj potez odlučili kako bi dodatno povećali privatnost svojih korisnika te spriječili da aplikacije bez znanja korisnika aktiviraju mikrofon i kameru i snimaju njihov glas ili video. U slučaju da se pri korištenju aplikacija koje ne bi trebale aktivirati mikrofon ili kameru pojave zelena ili narančasta točkica preporuča se da se prvo kontaktira developer aplikacije jer je možda riječ o nekom bugu koji je potrebno ispraviti, a možda korisnike zaista netko bez njihova znanja snima i špijunira.

Slika nije dostupna Stiže i jeftiniji sat: Apple predstavio novu generaciju Apple Watcha i nove modele iPadova

Također, osim putem točkica, i u samom kontrolnom centru moguće je vidjeti nedavne aktivnosti kamere i mikrofona - pri vrhu kontrolnog centra prikazat će se oznaka mikrofona ili kamere te ime aplikacije koja ih je nedavno koristila. Iako su točkice zbunile dio korisnika jer se prilikom najave novih opcija o njima nije toliko govorilo, svakako je riječ o odličnom potezu Applea koji će donijeti novu dozu sigurnosti vlasnicima njihovih mobilnih uređaja.

Izvor: 9to5Mac

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti