Iako ga koristimo gotovo svakodnevno, čak i većinu dana, većina nas je činjenicu nagnute strelice miša uzela zdravo za gotovo, no jeste li se ikad pitali zašto je tome tako? 

Vjerojatno ne razmišljate o tome kada radite mišem, no ako obratite pozornost, strelica miša nagnuta je na lijevu stranu. Pitanje se postavlja zašto strelica nije postavljena vertikalno? 

Bart Gijssens, stručnjak za korisnička sučelja na StackExacnagu objasnio je razlog nakošene strelice koju je pronašao u dokumentu starom više od 30 godina, točnije iz 1981. godine. Bart je potvrdio kako je Douglas Engelbart, čovjek koji je izmislio miš, zapravo napravio vertikalnu strelicu, no gdje je onda “zapelo”? 

Jeste li se ikad pitali zašto je strelica miša nagnuta na jednu stranu?

Jeste li se ikad pitali zašto je strelica miša nagnuta na jednu stranu?

Grafičko korisničko sučelje operativnog sustava u praksi je prvi implementirao Xerox. Kursor je tako bio opisan u dokumentu iz 1981. godine, gdje su raspisane karakteristike XEROX PARC-a, prvog grafičkog korisničkog sučelja u povijesti! 

Kada su napravili to računalo, praktično je bilo nemoguće dizajnirati vertikalnu strelicu miša malih dimenzija, odnosno strelicu koja će biti uočljiva od stranice korisnika, radi loših rezolucija zaslona. U to vrijeme inženjeri u PARC-u odlučili su da neće povećavati strelicu miša, već će ju lagano nagnuti, tako da će lijeva stranica strelice ostati vertikalna, dok će desna biti nagnuta za 45 stupnjeva. 

Iako je prošlo više od 30 godina, te svjedočimo zaslonima ultra visokih rezolucija, nagnuta strelica i dalje je ostala standard!

Izvor hacksandstuff, Foto Flickr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju