Job Fair izazvao veliko zanimanje studenata i već prvog dana ponudio zanimljiva predavanja

Tijekom dva dana, studenti mogu poslušati 24 zanimljiva razgovora na glavnoj pozornici i sudjelovati na 16 radionica.

Martina Čizmić | 12.05.2022. / 06:56

Veliko zanimanje studenata prvog dana Job Faira (Foto: Zimo)

Job Fair, već tradicionalan sajam poslova u organizaciji Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Centra karijera FER-a, Saveza Studenata FER-a i Kluba studenata elektrotehnike (KSET) i ove je godine izazvao veliko zanimanje studenata. U sportskoj dvorani Martinovka više od 130 tvrtki, što domaćih što stranih, predstavlja se studentima koji žele bolje upoznati svoje potencijalne buduće poslodavce. Kako ističu organizatori, u dva dana događanja očekuje se više od pet tisuća studenata koji će prošetati među štandovima. 

Sajam je otvorio dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Gordan Gledec, koji je istaknuo kako su potrebe tržišta rada na području ICT-ja znatno veće od broja studenata koji završe fakultet. Istaknuo je kako će se FER u budućnosti upravo zbog velikih potreba tržišta za mladim IT-jevcima okretati međunarodnom tržištu.

Ovogodišnji Job Fair bilježi rast izlagača poslodavaca i tvrtki za 30% i upravo je ovaj sajam prilika za poslodavce da vide svoje buduće radnike, ali i za studente da upoznaju svoje buduće zaposlenike i fokusiraju se na ono što im je potrebno u traženju posla. Prvo mjesto na fakultetu je studij, a onda rad. Nadam se da će oni poslodavci koji zapošljavaju studente imati razumijevanja za njihov studij, jer studij studentima mora biti prioritet, rekao je dekan Gledec.

Na otvorenju je bio i predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović, naglasivši kako je FER jedan od malobrojnih centara izvrsnosti i pameti važnih za hrvatsku budućnost.

Mi kao nacija i država moramo prestati biti, i stvarno i verbalno, ovisnici i privrženici europskih fondova. Stoga, budite ambiciozni i željni uspjeha. Ja se na bojim za vaš posao i bio bih sretan ako bi vaš budući posao bio u Hrvatskoj. Jer, Hrvatska bez znanja ove vrste nema puno aduta s kojima bi bila dovoljno neovisna da nam europski fondovi, a to znači ničija pomoć, više ne trebaju, nego da ju mi i vi dajemo drugima, poručio je.

Tijekom dva dana, studenti mogu poslušati 24 zanimljiva razgovora na glavnoj pozornici i sudjelovati na 16 radionica. Prvi dan održavanja Job Faira na središnjoj pozornici izmijenili su se govornici iz tvrtki Ericsson Nikola Tesla, Syntio, Memgraph, Končar te mnogi drugi. Zanimljiv panel, koji je bio središnje događanje, okupio je predstavnike tvrtki RealNetworks, Gideon i OptimoRoute.

Panel o umjetnoj inteligenciji na Job Fairu (Foto: Zimo)

Oni su okupljenima pojasnili čime se bave, ali i kako umjetna inteligencija mijenja naše društvo. Istaknuli su kako postoji nekoliko vrsta umjetne inteligencije, a tome hoće li se ona koristiti za dobre stvari ili za loše, ovisi ponajprije o tome kako ju kreator "uči" odnosno pomoću kojeg seta podataka ju stvara. Kao primjer "loše" umjetne inteligencije naveli su algoritme za preporuke na internetu i društvenim mrežama, koji ako primijete da neke ključne riječi izazivaju veću pozornost, izdvaja i nudi tekstove ili videa s tim riječima. No, to ne znači da je ta pozornost uvijek i pozitivna. Na kraju su sudionici zaključili kako se umjetna inteligencija brzo razvija i u različitim smjerovima, a kako ćemo ju koristiti, ovisi isključivo o nama. 

Drugog dana u planu je "Hot talk" na kojem će Luka Drezga iz Ars Future, odgovarati na pitanja iz formalne i neformalne sfere života dok konzumira ljute umake. Jačina umaka signalizira koliko je neko pitanje zanimljivo, a cilj je izdržati što dulje.

Razgovore i "Hot talk" možete pratiti na YouTube kanalu Job Faira

Ideja Job Faira nastala je 2004. godine kada je prvi puta realiziran u organizaciji udruga BEST Zagreb, KSET i Saveza studenata FER-a. Organiziran je gotovo svake godine, a značajan napredak u organizaciji Job Faira bila je 2016. godina kada se nakon osnivanja Centra karijera u organizaciju uključio Fakultet elektrotehnike i računarstva. Tako je od studentske inicijative narastao događaj koji je postao sinonim za pronalazak poslovnih prilika i početak karijere te jedan od važnijih karijernih događaja u STEM području u Hrvatskoj, zaključili su Nikolina Relić, karijerna savjetnica Centra karijera FER-a i Marin Capan, tajnik Saveza studenata FER-a i Kluba studenata elektrotehnike.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti