Leteći taksi možda i nije tako daleko u budućnosti

U električni leteći taksi uložili su čak i Toyota i Intel.

Martina Čizmić | 05.02.2018. / 17:39

Leteći taksi Joby Aviation (Foto: Joby Aviation/Profimedia) (Foto: Joby Aviation/Profimedia)

Brojne tehnološke (ali i zrakoplovne tvrtke) već ozbiljno rade na razvoju letećih taksija, vozila koje bi s vozačem ili bez njega riješile problem gradskih gužvi i omogućile ljudima da brzo i jednostavno dođu na svoje destinacije.

No posebnu je pozornost pobudila tajanstvena kompanija koja je prikuplila 100 milijuna dolara kako bi dovršila svoj električni leteći taksi. U gotovo nepoznatu kalifornijsku tvrtku Joby Aviation vjeru i novac uložili su veliki investitori, među kojima su poznati proizvođač automobila Toyota i proizvođač čipova Intel.

Financijska sredstva bit će namijenjena razvoju letjelice S2 koja bi mogla dosegnuti brzinu od 321 kilometara na sat, a snagu bi crpila iz nikal-kobalt-manganskih baterija. Pogonjena sa 16 električnih propelera, ova letjelica ne bi trebala pistu za uzlijetanje i slijetanje, već bi joj dovoljan bio i ravni krov neke zgrade.

Leteći taksi Joby Aviation (Foto: Joby Aviation/Profimedia) (Foto: Joby Aviation/Profimedia)

Posljednji prototip navodno može postići dvostruko veću brzinu od helikoptera, i to zahvaljujući propelerima koji se sklapaju nakon uzlijetanja. Kontrolira ga sofisticirani softver koji ga ujedno čini križancem između drona i malog zrakoplova, a zahvaljujući električnim motorima, ne proizvodi mnogo buke.

U Joby Aviationu ovu letjelicu vide kao osobno prijevozno sredstvo budućnosti koje će ljude prevoziti na odmor, posao ili tijekom dana na različite destinacije unutar grada. Uvjereni su da će u budućnosti tisuće ovakvih malih električnih letjelica letjeti nebom, a ljudi će ih naručivati preko aplikacije za pametni telefon, kao što danas naručuju taksi ili Uber.

Iako nije poznato kad će krenuti proizvodnja ovakvih letjelica, u Joby Aviationu procjenjuju da će svaka koštati oko 200 tisuća dolara (1,2 milijuna kuna), dok će troškovi letenja biti samo djelić onih koje imaju helikopteri ili mali zrakoplovi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti