"Jocker odlazi u zasluženu mirovinu": Kraj za jednu od najprofitabilnijih operacija kibernetičkog kriminala

Od 2014. do danas na Jocker's Stashu okrenute su stotine milijuna dolara prodajom podataka o ukradenim bankovnim karticama i identitetima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.01.2021. / 07:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Brojna su mjesta na kojima na internetu možete nabaviti sve što vam treba, a nije po zakonu - od droge, oružja, ukradenih identiteta, ukradenih kreditnih kartica itd. Jedna od najpopularnijih i najpoznatijih online trgovina na kojima se mogu kupiti podaci o ukradenim bankovnim karticama i identitetima jest Joker's Stash, koja je pokrenuta 2014. godine, a njezin se osnivač i administrator i dalje uspješno skriva u internetskim bespućima i nije dostupan snagama zakona. Riječ je o jednoj o najprofitabilnijih operacija kibernetičkog kriminala i trgovini koja je tijekom godina ostvarila stotine milijuna dolara profita.

Slika nije dostupna Kibernetički kriminalci sve češće koriste umjetnu inteligenciju za napade

No nakon godina “uspješnog” poslovanja, Joker's Stashu sada se bliži kraj te će administrator uskoro staviti ključ u bravu i zatvoriti trgovinu. Jocker odlazi u zasluženu mirovinu, stoji na stranici uz napomenu kako će podaci o karticama i korisnicima biti dostupni do sredine veljače, nakon čega će se zauvijek ugasiti. Naglašeno je kako se ta stranica više nikada neće otvoriti, tako da korisnici ne nasjedaju potencijalnim prevarantima koji bi mogli otvoriti nove forume s istim ili sličnim imenom kako bi pokušali iskoristiti Jockerovo ime za zaradu.

Da je Jocker's Stash već neko vrijeme u problemima te da se forumu na kojem se okupljaju prodavači i kupci podataka o bankovnim karticama bliži kraj, pokazao je i izvještaj obavještajne kompanije Intel 471. Prvi veliki problemi počeli su krajem prošle godine kada je osoba koja vodi trgovinu objavila da je oboljela od COVID-19 te je završila u bolnici. Zbog toga je došlo zastoja u radu foruma, popunjavanja zaliha i drugih operacija.

Kibernetička sigurnost (Foto: Getty Images) Sve više žrtava internetskog kriminala: "Kao što vama nitko nije dao tisuću eura, nemojte ni vi drugima"

Također, sve više korisnika foruma i stranice tužilo se i na lošu kvalitetu podataka o karticama, a ono što vjerojatno najviše brine osnivača stranice jesu policijske istrage. Prošlog mjeseca FBI i Interpol ugasili su četiri domene povezane s Joker's Stash i mnogi se pitaju je li to znak da su istražitelji sve bliže gašenju stranice i njezinih operacija. I nakon najavljenog gašenja Interpol i FBI nastavit će s istragama i pokušajem otkrivanja identiteta i uhićenja voditelja foruma.

Izvor: Tech Radar

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti