Kibernetički kriminalci sve češće koriste umjetnu inteligenciju za napade

Kibernetički kriminalci su oduvijek bili pioniri u prihvaćanju posljednje tehnologije. U ovom slučaju - umjetne inteligencije.

Martina Čizmić | 23.11.2020. / 11:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kibernetički kriminalci već dugo zadaju glavobolje i stručnjacima za internetsku sigurnost i građanima. No, kako se posao i život sve više sele u digitalnu, odnosno virtualnu sferu, tako su i kriminalci sve aktivniji.

Dobro je poznato svima da je prva linija obrane od kibernetičkog kriminala dobra antivirusni program, koji je redovito ažuriran. Dodamo li tome i vatrozid (firewall), možemo reći da smo prilično dobro zaštićeni od potencijalnih napada.

No, istraživanje koje su proveli Europol, Insititu za međunarodni kriminal i pravdu Ujedinjenih naroda (UNICRI) te tvrtka Trend Micro, pokazalo je kako kriminalci za svoje pohode sve češće koriste prednosti umjetne inteligencije.

Umjetna inteligencija obećaje svijetu veću učinkovitost, automatizaciju i autonomiju. U trenutku kad se pojavljuju sve češća pitanja o potencijalnoj zlouporabi umjetne inteligencije, moramo otvoreno govoriti o prijetnjama, ali i prednostima korištenja umjetne inteligencije, istaknuo je Edvardas Šileris, šef Europolovog centra za kibernetički kriminal.

U istraživanju se navodi kako deepfake video više nije jedini način na koji kibernetički kriminalci koriste umjetnu inteligenciju za napade. U posljednje vrijeme proširili su svoje djelovanje i na dezinformacijske kampanje, iznuđivanje novca, ali i ciljano napadanje podataka koje drugi sustavi umjetne inteligencije koriste za učenje i rad.

Među ostalim, istraživanje je otkrilo kako kibernetički kriminalci umjetnu inteligenciju koriste kako bi stvorili uvjerljivije napade temeljene na socijalnom inženjeringu koje mogu provoditi na mnogo žrtava istovremeno. Također, koriste ju i za širenje dokumenata s malwareom kako bi napad bio što učinkovitiji. Ne treba zaboraviti ni na korištenje umjetne inteligencije u zaobilaženju prepoznavanja glasa ili slike, za inteligentne ransomware napade, ali i pronalazak slabih točki u sustavima.

Sve je jasnije kako je umjetna inteligencija tehnologija koja će biti temelj za budućnost. No, baš kao što su prednosti koje ona donosi društvu stvarne, tako su stvarne i prijetnje, istaknuo je Irakli Beridze iz UNICRI-a.

Ono što posebno zabrinjava je što kibernetički kriminalci razvijaju sustave temeljene na umjetnoj inteligenciji kojima povećavaju učinkovitost zlonamjernih programa, zaobilaze antivirusne sustave i sustave za prepoznavanje lica.

Kibernetički kriminalci su oduvijek bili pioniri u prihvaćanju posljednje tehnologije. Kao što smo istaknuli u ovom istraživanju, umjetna se inteligencija već koristi za pogađanje lozinki, razbijanje CAPTCHA i kloniranje glasova, ali i brojne druge načine napada, upozorio je Martin Roesler iz Trend Microa.

Zbog svega toga, u istraživanju ističu koje bi poteze trebalo poduzeti kako bi se umjetna inteligencija koristila za dobro, a ne samo za kriminalne pothvate.

Prije svega, umjetnu bi inteligenciju trebalo prilagoditi kako bi ona postala alat koji će se moći koristiti u industriji kibernetičke sigurnosti i za borbu protiv kibernetičkih kriminalaca; nastaviti istraživanje i razvoj obrambene tehnologije; promovirati i razvijati sigurne oblike umjetne inteligencije; potaknuti na zajedničku suradnju privatnog i javnog sektora kako bi se stvorile multidisciplinarne stručne grupe koje će raditi na daljnjem razvoju umjetne inteligencije i njenih alata.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti