Sve više žrtava internetskog kriminala

Sve je više žrtava socijalnog inženjeringa, a zadnja je Mate Rimac. Korištenjem interneta, njegove fotografije i osobne priče, prevaranti pokušavaju navući građane da im predaju svoj novac. Zbog toga ih je Rimac na društvenim mrežama upozorio da ne nasjedaju na prevare.

Ana Malbaša | 08.08.2020. / 07:54

Galerija

Internetski prevaranti u posljednje vrijeme koriste identitete poznatih osoba i navode građane da ulože svoj novac kako bi se obogatili. Jedna od žrtava je i Mate Rimac, a iz MUP-a kažu da ovakve pojave nisu novost.

Slika nije dostupna Rimac upozorio na sve češću praksu: Ne nasjedajte na prevare koje koriste identitete javnih osoba

Tu se ne radi toliko o samom kompjuterskom kriminalitetu, koliko o socijalnom inženjeringu, rekao je Davor Hrestak iz Službe kibernetičke sigurnosti MUP-a.

Riječ je o zlouporabi javnih podataka, a građani najčešće policiji prijavljuju kompromitaciju onih osobnih. Upadaju im na društvene mreže, kradu fotografije i stvaraju lažne profile.

Način da od ljudi dobijete ono što želite je da ih stavite u poziciju da nekome pomažu, da nekome rješavaju neki problem, ili da ih se poziva na nekakav autoritet, rekao je Lucijan Carić, stručnjak za informacijsku sigurnost.

Agencija za zaštitu osobnih podataka svaki mjesec zaprimi do 20 prijava. Žrtve se prvo upućuje da to prijave na društvenoj mreži. Ako se ništa ne dogodi, nastupaju njihovi stručnjaci.

Putem međunarodne suradnje kontaktiramo nadležno tijelo države članice i zatražimo postupanje. Po postupanju nalaže se voditelju obrade određeno brisanje podataka i zabranjuje se daljnja uporaba, objasnio je Mario Milner iz Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Riješeno oko 50 posto slučajeva internetskog kriminala

Građani često zovu Agenciju i zbog kreiranja lažnih teleoperaterskih ugovora na njihovo ime. Ozbiljniji napadi usmjereni su, kažu iz MUP-a, na tvrtke.

Putem lažnih mailova dobivaju poruke da je promijenjen nekakav broj računa ili nešto slično. Uplaćuju novac na krivi broj računa koji redovno odlazi na neke račune u inozemstvu. I to je teško više pratiti taj trag novca, rekao je Hrestak.

MUP radi na prevenciji, a kreirali su i videa na YouTubeu kako bi bolje educirali građane o vrstama prevara.

Pričaju se neke priče – bolesna djeca, ljubavne veze, pokretanje poslova. Kao što vama nitko nije dao iz čista mira tisuću eura ili bilo što, tako i vi nemojte davati drugima, rekao je Carić.

Samo prošle godine prijavljeno je 1500 slučajeva internetskog kriminala, a riješeno ih je oko pedeset posto. Kako i vi ne biste ušli u statistiku, kreirajte različite jake šifre na mailovima i društvenim mrežama, ne dijelite previše osobnih podataka, osobito ne djece, i dobro provjerite sadržaje mailova ili oglasa.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti