Igranje videoigara na Facebooku financirao uplatama s tuđeg računa

Iako je od prijevare prošlo više od dvije godine, kriminaliste je istraga na kraju ipak dovela do prevaranta.

Martina Čizmić | 25.01.2019. / 07:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Za računalnu prijevaru, tako što je s tekućeg računa 39-godišnjakinje ''skinuo'' više od pet i pol tisuća kuna za igranje igrice na Facebooku, kazneno je prijavljen 26-godišnjak s kutinskog područja, za što mu prijeti zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina.

Sisačko-moslovačka policija u četvrtak je izvijestila kako mladića sumnjiči da je tijekom rujna i listopada 2016. u mjestu Zbjegovača na kutinskom području preko računala s tekućeg računa spomenute žene izvršio uplatu usluge korištenja igrica preko interneta, odnosno Facebooka.

Na taj je način 39-godišnjakinju oštetio za 5565 kuna.

Glasnogovornica PU sisačko-moslavačke Iva Dvorski izjavila je Hini kako je policija nakon dovršene istrage podnijela izvješće Županijskom državnom odvjetništvu, koje je nastavilo postupak i podnijelo kaznenu prijavu.

Iako je od prijevare prošlo više od dvije godine, kriminaliste je istraga na kraju ipak dovela do prevaranta. 

Inače, taj mladić od ranije je poznat policiji, u čijoj je evidenciji već evidentiran kao počinitelj kaznenih djela iz područja imovinskog kriminaliteta, a prijavljivan je i zbog narušavanja javnog reda i mira.

Računalne prijevare, međutim, dosad nisu bile zabilježene u njegovoj ''biografiji''.

U policiji ističu kako i ovaj slučaj potvrđuje da su njihovi kriminalisti osposobljeni za sve djelotvorniju borbu protiv cyber-kriminala, koji je i na području Sisačko-moslavačke županije sve prisutniji.

Prijeti mu zatvorska kazna od 6 mjeseci do 5 godina

Prema Kaznenom zakonu, tko s ciljem da sebi ili drugome pribavi protupravnu imovinsku korist, unese, izmijeni, izbriše, ošteti, učini neuporabljivim ili nedostupnim računalne podatke ili ometa rad računalnog sustava i na taj način prouzroči štetu drugome, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Ako je, pak, računalnom prijevarom pribavljena znatna imovinska korist ili prouzročena znatna šteta, predviđena je zatvorska kazna od jedne do osam godina.

Zakon propisuje i da će svi podaci nastali počinjenjem ovog kaznenog djela biti uništeni.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti