Johnson & Johnson greškom upropastio 15 milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa, dovoljno da se čitava Hrvatska procijepi gotovo četiri puta

Sve dok traje istraga FDA-a, isporuka cjepiva u SAD-u mogla bi kasniti.

Branimir Vorša | 01.04.2021. / 09:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kompanija Johnson & Johnson priznala je da je proizvela manjkavu seriju cjepiva protiv koronavirusa u svojem pogonu u istočnom Baltimoreu, a sve zbog zamjene dvaju sastojaka, što je dovelo do upropaštavanja oko 15 milijuna doza cjepiva.

Iz Johnson & Johnsona naglašavaju da je greška uočena tijekom njihove vlastite provjere kvalitete cjepiva.

Proces kontrole kvalitete otkrio je jednu seriju lijeka koja nije zadovoljila standarde kvalitete tvornice Emergent Biosolutions, stoji u priopćenju te kompanije.

Johnson & Johnson problem je prijavio i američkoj agenciji za hranu i lijekove (FDA).

Ta serija nikad nije puštena u završnu fazu proizvodnog procesa, ističe se u priopćenju.

Prema pisanju New York Timesa, do zamjene sastojaka cjepiva protiv koronavirusa došlo je zbog ljudske pogreške u navedenoj tvornici u Baltimoreu prije nekoliko tjedana, pa je stoga oko 15 milijuna doza cjepiva upropašteno.

Johnson & Johnson trenutačno čeka dopuštenje za rad tvornice u Baltimoreu. Sve dok traje istraga FDA-a, isporuka cjepiva u SAD-u mogla bi kasniti.

Cjepivo Johnson & Johnsona primjenjuje se u samo jednoj dozi, a odobrenje za korištenje u SAD-u dobilo je u veljači te tako postalo treće cjepivo odobreno za korištenje u toj zemlji, nakon cjepiva Pfizera i Moderne.

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti