Johnson&Johnson tvrdi da je njihovo cjepivo 85 posto učinkovito u sprječavanju ozbiljnih verzija COVID-19, a potrebna je samo jedna doza

Vlasti u SAD-u su polagale najveće nade upravo u njihovo cjepivo, kako bi mogli krenuti s masovnom kampanjom cijepljenja. Ugovorile su 100 milijuna doza po cijeni od 1 milijarde dolara, uz opciju dokupljivanja dodatnih 200 milijuna doza.

Martina Čizmić | 29.01.2021. / 14:49

Cjepivo
Cjepivo, ilustracija (Foto: DNEVNIK.hr)

 Sve više proizvođača cjepiva javlja o dobrim rezultatima njihovih kandidata i visokom postotku učinkovitosti. Tako je američki Johnson&Johnson objavio kako jedna njihova doza cjepiva ima učinkovitost od 66%, što je najviši postotak među cjepivima ako se gleda samo jedna doza.

U ispitivanju koje je provedeno uz SAD-u, Latinskoj Americi i Južnoafričko Republici, među 44 tisuće volontera, učinkovitost je varirala od 72 do 57 posto.

Iz Johnson&Johnson su istaknuli kako je njihovo cjepivo učinkovito u 85% slučajeva u zaustavljanju ozbiljnog oblika bolesti COVID-19 te sprječavanju hospitaliziacije, a štiti i od različitih varijanti virusa 28 dana nakon cijepljenja.

Zaštitit će stotine milijuna ljudi od ozbiljnog i smrtnog ishoda bolesti COVID-19, uvjeren je glavni znanstvenik u Johnson&Johnson, Paul Stoffels.

Iz tvrtke su poručili kako planiraju predati zahtjev za hitnim odobrenjem za primjenu u SAD-u već sljedećeg tjedna. Vlasti u SAD-u su polagale najveće nade upravo u njihovo cjepivo, kako bi mogli krenuti s masovnom kampanjom cijepljenja. Ugovorile su 100 milijuna doza po cijeni od 1 milijarde dolara, uz opciju dokupljivanja dodatnih 200 milijuna doza.

Trenutno, bilo kakva zaštita i dodatno cjepivo je super. "Južnoafrička" varijanta je još uvijek rijetka u SAD-u i, naravno, voljeli bismo vidjeti višu učinkovitost, no nije ključno samo imati visoku učinkovitost, već i učinkovitost protiv razvoja ozbiljnih oblika bolesti koji zahtjevaju hospitalizaciju i mogu dovesti do smrti, prokomentirao je profesor zdravstvenih politika sa Sveučilišta Pittsburgh, Walid Gellad.

Za razliku od ostalih cjepiva koja zahtjevaju dvije doze, Johnson&Johnsonovo cjepivo visoku učinkovitost ima od samo jedne doze, a lako je i za transport jer ne mora biti smrznuto. Upravo zbog toga smatra se izvrsnim kandidatom za cijepljenje u onim dijelovima svijeta gdje je teško zadražati hladni lanac isporuke. Osim toga, ovo cjepivo koristi adenovarus tip 26, odnosno virus obične prehlade kako bi unio proteine koronavirusa ustanice u tijelu i aktivirao imunosni odgovor.

Prema podacima koje su iznijeli, tijekom kliničkog testiranja u Južnoafričkoj Republici, čak 95 posto slučajeva bilo je zaraženo "južnoafričkom" varijantom koronavirusa. U tim je slučajevima cjepivo imalo 89% učinkovitost u sprječavanju razvoja teških oblika bolesti.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti