Još jedan igrač na AI terenu: Musk dao malen uvid u novi model umjetne inteligencije nazvan - Grok

Musku područje umjetne inteligencije nije novo, pa ne iznenađuje to što je poželio AI ubaciti u platformu X.

Martina Čizmić | 04.11.2023. / 08:30

Elon Musk
Elon Musk (Foto: Afp)

Polje umjetne inteligencije danas bi moglo postati bogatije za još jedan servis umjetne inteligencije, iako dostupan samo malom broju odabranih ljudi. 

Naime, šef SpaceX-a, Tesle, platformeX i startupa xAI Elon Musk najavio je kako će upravo njegov posljednji startup predstaviti svoj prvi model umjetne inteligencije odabranoj grupi ljudi. 

U nekim važnim aspektima on je najbolji koji trenutačno postoji, pompozno je najavio Musk u svojoj objavi na platformi X. Dodao je kako će taj sustav, nazvan Grok, biti dostupan svim pretplatnicima na X Premium+ čim iziđe iz rane beta-verzije.

Elon Musk Buduća uspješna AI tvrtka ili tek novi Muskov ego trip? Ima li xAI zapravo budućnost?  

Podsjetimo, X Premium+ pretplatnički je program za platformu X, koji stoji 16 američkih dolara mjesečno, i jamči pretplatnicima "X iskustvo bez reklama". Sad, očito, tome dodaje i mogućnost korištenja umjetne inteligencije. 

Musk je na svom profilu objavio nekoliko primjera kako Grok radi. Među ostalim, otkrio je kako Grok ima pristup informacijama u stvarnom vremenu preko platforme X, što je, tvrdi, "velika prednost u odnosu na druge modele".

Također voli sarkazam i temeljen je na njemu. Nemam pojma tko ga je usmjerio na taj put, napisao je Musk te dodao kako model voli dodati i malo humora u svojim odgovorima.

Musk nije novak u svijetu umjetne inteligencije. Bio je jedan od suosnivača sada svjetski poznate tvrtke OpenAI, koja je izbacila ChatGPT prošle godine. Musk je u tvrtki bio prisutan od 2015. do 2018., kad su se razišli zbog filozofije razvoja. 

Odnos Muska i umjetne inteligencije dosad je bio prilično zanimljiv. Nakon ulaganja u OpenAI, a onda eksplozije AI modela, Musk je bio dosta kritičan prema velikim tehnološkim tvrtkama koje su se bacile u razvoj vlastitih modela. Čak je u otvorenom pismu pozvao na usporavanje razvoja. No mnogi su to protumačili kao njegovu želju da nadoknadi propušteno vrijeme. 

Elon Musk Musk pokrenuo xAI s kojim želi "razumjeti stvarnost"

Kad je osnovao svoj posljednji startup, xAI, najavio je kako će on razvijati umjetnu inteligenciju koja traži maksimalnu istinu i koja će pokušati razumjeti prirodu svemira, ali i konkurirati Googleovu Bardu i Microsoftovu AI Bingu. 

S obzirom na to da je u xAI-u okupio ekipu koja je radila na Googleovu Deep Mindu, ali i brojne druge bivše zaposlenike velikih tehnoloških tvrtki, jasno je da Musk misli ozbiljno. Pogotovo jer je dogovorio s Oracleom da xAI-ov sustav bude obučen na Oracleovu oblaku. Ne treba zaboraviti ni da je xAI osnovan tek u srpnju ove godine, a samo nekoliko mjeseci kasnije već pokazuje prve rezultate svoga rada. 

Zasad nije poznato kad bi xAI-ev sustav mogao biti dostupan široj javnosti, kao ni koji će biti uvjeti njegova korištenje. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti