Još jedan igrač na glazbenom nebu: Jay Z-ev TIDAL napokon dostupan i u Hrvatskoj

Uz TIDAL te već dostupne Spotify, Apple Music, Deezer i YouTube Music, digitalno tržište u Hrvatskoj sada već nudi širok raspon glazbenih streaming servisa.

Martina Čizmić | 23.03.2021. / 14:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ljubiteljima glazbe u Hrvatskoj od ovog je tjedna dostupan još jedan digitalni glazbeni servis, TIDAL, norveške tvrtke Aspiro koja je u vlasništvu repera Jay Z-ja.

Među 70 milijuna pjesama dostupnih na TIDAL-u korisnici će moći pronači i hrvatske izvođače. Kako su istaknuli u Hrvatskom društvu skladatelja, na TIDAL-u će biti prisutan repertoar njihovih članova kojeg u njihovo ime licencira HDS ZAMP. Tako će i hrvatski izvođači, za korištenje svojih pjesama na ovom servisu ubuduće ostvarivati autorsku naknadu putem HDS ZAMP-a.

Isplata prvih honorara vezanih za korištenje glazbe naših autora na TIDALu očekuje se u 2022. godini, ističu u HDS ZAMP-u.

Podsjetimo, riječ je o servisu koji svojim pretplatnicima nudi mogućnost streaminga glazbe u vrlo visokoj kvaliteti, a u ponudi je i jeftiniji, mp3 streaming glazbe, kao i besplatno probno razdoblje u trajanju od 30 dana.

Uz TIDAL te već dostupne Spotify, Apple Music, Deezer i YouTube Music, digitalno tržište u Hrvatskoj sada već nudi širok raspon glazbenih streaming servisa.

Dolazak TIDAL-a čini tržište digitalne glazbe još konkurentnijim. Sigurno je ipak da će od toga profitirati naši glazbeni kreativci, time će dobiti još jedan izlog svog glazbenog stvaralaštva i nove kanale prihoda“, ističe glavni direktor HDS ZAMP-a, Nenad Marčec, te nastavlja: „U kriznoj godini za sve glazbenike, veseli vijest kako su digitalni prihodi svakako u uzlaznoj putanji. Njihov udio u ukupnim prihodima autora i dalje nije velik koliko bi trebao biti, no to se pouzdano mijenja. HDS ZAMP ovih dana završava obračun prihoda naših autora s digitalnih servisa i platformi u drugoj polovici 2020 godine. To će biti jedna od rijetkih dobrih vijesti u protekloj korona godini za naše članove i glazbenike, a detaljnije podatke objavit ćemo početkom travnja, istaknuli su u HDS ZAMP-u. 

Inače, TIDAL se našao u fokusu javnosti početkom ožujka kad je objavljeno da je tvrtka Square, koju je osnovao i čiji je vlasnik šef Twittera, Jack Dorsey, dala ponudu za kupovinu većinskog udjela u ovom glazbenom streaming servisu. 

Na samom sam početku rekao da je TIDAL više od samog streamanja glazbe i šest godina kasnije, ostao je platforma koja podupire glazbenike u svakom trenutku njihove karijere. Umjetnici zaslužuju bolje alate koji će im pomoći na njihovom kreativnom putovanju, zapisao je Jay-Z te dodao: Jack je jedan od najvećih umova našeg vremena i naše brojne rasprave o TIDAL-ovim neograničenim mogućnostima dodatno su me nadahnuli za njegovu budućnost. Ta zajednička vizija ono je što me čini još sretnijim što se mogu priključiti Squareovom odboru. Ovo partnerstvo će biti ključno za mnoge. Veselim se onome što novo poglavlje može ponuditi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti