Još jedan povijesni uspjeh: Perseverance proizveo kisik na Marsu

NASA-in rover Perseverance nastavlja stvarati povijest. Robotsko vozilo na šest kotača pretvorio je ugljikov dioksid iz Marsove atmosfere u kisik što je prvi takav slučaj na drugom planetu, objavila je svemirska agencija.

Hina | 22.04.2021. / 11:17

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ovo je presudan prvi korak u pretvaranju ugljikovog dioksida u kisik na Marsu, rekao je Jim Reuter, administrator u upravi NASA-e za svemirsku tehnologiju.

Tehnološka demonstracija dogodila se u utorak, 20. travnja, i postoji nada da bi sljedeće verzije eksperimentalnog sustava koji je korišten mogle utrti put budućim ljudskih istraživanjima.

Taj proces ne samo da može proizvesti kisik koji će budući astronauti moći udisati, nego bi mogao učiniti nepotrebnim izvlačenje ogromnih količina kisika iz leda iz Marsove dubine potrebnih raketnom pogonu za povratak.

Sustav "The Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment" ili kraće MOXIE, zlatna je kutija veličine automobilskog akumulatora i nalazi se unutar prednje desne strane rovera.

MOXIE koristi električnu energiju i kemiju za cijepanje molekula ugljikovog dioksida, koje se sastoje od jednog atoma ugljika i dva atoma kisika.

Također proizvodi ugljični monoksid kao nusprodukt.

MOXIE je proizveo 5 grama kisika, što je dovoljno za otprilike 10 minuta disanja astronauta tijekom normalnih aktivnosti.

Inženjeri NASA-e sada će provesti dodatne testove i pokušati povećati njegovu proizvodnju. Napravljen je da može proizvesti do 10 grama kisika na sat.

Dizajniran na vodećem svjetskom tehnološkom sveučilištu, MIT-u, MOXIE je napravljen od materijala otpornih na toplinu, poput legure nikla, i može podnijeti temperaturu od 800 stupnjeva Celzija potrebnih za njegovo pokretanje.

Tanka zlatna prevlaka osigurava da ne ispušta svoju toplinu i tako ne šteti roveru.

MIT-ov inženjer Michael Hecht rekao je da bi verzija MOXIE-ja od jedne tone mogla proizvesti otprilike 25 tona kisika potrebnog za polijetanje rakete s Marsa.

Proizvodnja kisika iz Marsove rijetke atmosfere, koja se sastoji od 96 posto ugljikovog dioksida, mogla bi biti izvodljivija opcija od izvlačenja leda ispod njegove površine kako bi se dobio kisik postupkom elektrolize.

Perseverance je sletio na Crveni Planet 18. veljače

Njegov mini helikopter Ingenuity ušao je u povijest ovaj tjedan prvim letom na drugom planetu.

Rover je također prvi put izravno snimio zvukove Marsa. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti