Još jedan Webbov uspjeh: Otkriće koje otvara vrata za buduća istraživanja superzemlji

Otkrivanje ugljikovog dioksida će znanstvenicima pomoći i da bolje saznaju kako se WASP-39 formirao, priopćila je NASA.

Hina | 26.08.2022. / 10:37

Egzoplanet WASP-39 b (Foto: NASA, ESA, CSA, and J. Olmsted (STScI))

 NASA-in teleskop James Webb došao je do još jednog velikog znanstvenog otkrića – pronašao je tragove ugljikovog dioksida na planetu izvan Sunčevog sustava.

Iako taj egzoplanet nikad neće biti pogodan za život, uspješan pronalazak CO2 znanstvenicima daje nadu da se može doći do sličnih zapažanja na planetima bližim Zemlji, piše agencija France Presse.

Moja prva misao bila je: vau, stvarno imamo priliku detektirati atmosfere planeta veličine Zemlje, napisala je na Twitteru Natalie Batalha, profesorica na sveučilištu California u Santa Cruzu, jedna od stotine istraživača na projektu Webb.

NASA: Fotografija Jupitera - 2 James Webb otkrio fascinantan pogled na najveći planet Sunčeva sustava: ''Jupiter kakvog dosad nismo vidjeli''

Studija egzoplaneta WASP-39, vrućeg plinovitog diva koji kruži oko zvijezde 700 svjetlosnih godina daleko, uskoro će biti objavljen u časopisu Nature.

Za mene to otvara vrata za buduća istraživanja superzemlji ili čak planeta veličine Zemlje, rekao je Pierre-Olivier Lagage, astrofizičar francuske Komisije za atomsku energiju (CEA). Superzemlje su planeti veći od našeg, ali manji od Neptuna.

Otkrivanje ugljikovog dioksida će znanstvenicima pomoći i da bolje saznaju kako se WASP-39 formirao, priopćila je NASA.

Taj egzoplanet kruži oko svoje zvijezde jednom svaka četiri dana, ima masu četvrtine Jupitera, no 1,3 puta veći promjer.

Frekvencija njegove orbite i velika atmosfera učinili su WASP-39 idealnim kandidatom za rana testiranja Webbovog infracrvenog senzora NIRSpec.

Slika nije dostupna Svemirski teleskop James Webb stajao je 10 milijardi dolara, a ima manje prostora za pohranu od prosječnog pametnog telefona

Teleskopi Hubble i Spitzer već su detektirali vodenu paru, natrij i kalij u atmosferi tog egzoplaneta, no tek s Webbom je otkriven i ugljikov dioksid.

Bio je to poseban trenutak, prijeđena je važna granica u znanosti egzoplaneta, rekao je Zafar Rusamkulov, istraživač sa sveučilišta Johns Hopkins, u NASA-inom priopćenju.

Taj 9 milijardi dolara vrijedan teleskop, imenovan po ravnatelju NASA-e od 1961. do 1986. godine, lansiran je krajem prošle godine.

Projekt predvodi NASA u partnerstvu s europskim i kanadskim svemirskim agencijama, a teleskop je 100 puta snažniji od Hubblea.

Spiralna galaksija Messier 74 Teleskop Webb još jednom oduševio: Uživajte u pogledu na ljubičastu galaksiju

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti