NASA objavila dosad najbolju fotografiju Jupitera

Najskuplji teleskop na svijetu, NASA-in James Webb snimio je najnoviju i dosad najkvalitetniju fotografiju Jupitera. Na njoj su jasno vidljive aurore i distinktivna crvena pjega.

DNEVNIK.hr | 23.08.2022. / 00:55

Teško je ostati ravnodušan na novu spektakularnu fotografiju Jupitera koju je snimio najveći i najskuplji svemirski teleskop James Webb, u vlasništvu NASA-e.

Na snimci najvećeg planeta u Sunčevu sustavu vidljive su aurore te velika crvena pjega.

S golemim olujama, snažnim vjetrovima, aurorama, ekstremnim temperaturama i pritiskom, na Jupiteru se svašta događa. Nova fotografija omogućit će da NASA ima više teorija o mogućim tragovima života u unutrašnjosti Jupitera.

Nismo očekivali da će biti ovako dobra, iskreno, kazala je astronomka Imke de Pater s Berkeleya. Nevjerojatno je da možemo vidjeti detalje planeta zajedno s njegovim prstenima i sićušnim satelitima, pa čak i galaksijama, a sve to u jednoj fotografiji, dodala je istaknuvši da ovakav Jupiter dosad nismo vidjeli.

Jupiter i njegovi sateliti, ilustracija Napokon znamo i zašto Jupiter nema veličanstvene prstene poput Saturna
Mjesec Europa (Foto: NASA/JPL-Caltech/SETI Institute) Znanstvenici riješili misterij čudnih grebena na površini ledenog Jupiterova mjeseca Europe

Webb je fotografiju snimio kombinacijom kadrova s visine iznad Jupiterova sjevernog i južnog pola. Ovisno o okolini izmjenjuju se i boje određenih planetarnih segmenata.

Poznata crvena pjega, dovoljno velika oluja da bi mogla progutati cijeli planet Zemlju, pritom se, kao i okolni oblaci, doima bijelom jer reflektira veliku količinu svjetlosti, piše NASA.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti