Još jedna kineska inovacija: Oppo oduševio novim telefonom

Prilikom aktiviranja kamere u vrhu telefona iskoči dio na kojem su smještene tri kamere – stražnja dvostruka kamera rezolucije 16 i 20 MP te prednja kamera rezolucije čak 25 MP.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.06.2018. / 11:12

Galerija

Dugo godina na mobilnom tržištu nije bilo nekih većih inovacija – telefoni su imali veće ekrane (koji su s vremenom zauzeli gotovo cijeli prednji dio telefona), bolji hardver, dodana je još jedna ili dvije kamere sa stražnje strane kućišta, no nekih velikih promjena u dizajnu uređaja nismo vidjeli. Ove godine situacija se ipak mijenja, i to ponajviše zahvaljujući kineskim kompanijama – dok je ranije za dio kineskih kompanija vladalo mišljenje kako samo kopiraju uređaje poznatijih globalnih kompanija, čini se kako su danas Vivo i Oppo lideri kada su u pitanju inovacije na tržištu pametnih telefona.

O pametnom telefonu Vivo Nex već smo pisali - uređaj dolazi sa zanimljivim rješenjima poput senzora za otiske prstiju implementiranog u ekran, kamerom za selfie koja je skrivena i iskače iz kućišta prilikom fotografiranja, dok je klasične zvučnike zamijenila tehnologija Screen SoundCasting koja zvuk emitira vibracijama ekrana.

Jučer je Oppo predstavio svoj novi flagship smartphone, koji također oduševljava inovativnim rješenjima i načinom na koji su kamere skrivene na ovom uređaju. Dok je Vivo sakrio samo prednju kameru, na modelu Oppo Find X skrivene su i stražnje i prednja kamera, što je omogućilo da gotovo cijelu prednju površinu zauzme ekran (omjer ekrana prema tijelu telefona veći je od 92 posto).

Prilikom aktiviranja kamere, u vrhu telefona iskoči dio na kojem su smještene tri kamere – stražnja dvostruka kamera rezolucija 16 i 20 MP te prednja kamera rezolucije čak 25 MP. Također, s prednje strane pored kamere smješteni su i senzori 3D tehnologije za prepoznavanje lica – model Find X nema senzora za otiske prstiju, već se uređaj otključava pogledom.

Aktiviranjem ekrana gornji dio s kamerom automatski iskače te senzori prepoznaju vlasnika – ovaj je proces malo duži (oko 0,5 sekundi) jer senzori prvo moraju iskočiti iz kućišta, dok je npr. ovaj proces zahvaljujući kameri i senzorima smještenim na tzv. notchu brži na iPhoneu X.

Oppo Find X (Foto: Oppo) (Foto: Oppo)

Dijagonala ekrana ovog uređaja iznosi 6,4 inča (riječ je o OLED ekranu Full HD rezolucije), a osim po inovativnom rješenju vezanom uz kamere, uređaj se može pohvaliti s odličnim hardverom te je jedan od najjačih uređaja na tržištu.

Pokreće ga, kao i većinu top-modela Androida, Qualcommov čipset Snapdragon 845, ima 8 GB RAM-a, 256 GB memorije za pohranu podataka te podršku za VOOC tehnologiju brzog punjenja baterije. Operativni je sustav na kojem radi, naravno, Android, verzija 8.1 Oreo.

Oppo je najavio kako Find X neće biti dostupan samo na tržištu Kine, već će se moći kupiti i na tržištima Sjeverne Amerike i Europe, a njegova cijena trenutačno nije poznata. 

Izvor: Android Central
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti