Još jedna poznata kompanija pridružila se AI utrci

S obzirom na to da su trendovi među brojnim kompanijama usmjereni prema AI, nije teško zaključiti kako će sve više velikih tvrtki predstavljati proizvode bazirane na umjetnoj inteligenciji.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.02.2023. / 15:00

Umjetna inteligencija (Foto: Getty Images)

Umjetna inteligencija, to je sada već očito, postaje prioritet brojnih velikih kompanija te smo već pisali kako je ekipa iz Googlea, pod pritiskom konkurencije, prebacila ljude s dijela manje važnih projekata na one vezane uz umjetnu inteligenciju. Još jedna kompanija koja je ovaj tjedan najavila planove vezane uz AI je Opera.

Spavanje u uredu Kako raditi manje, a dobivati punu plaću? Neki zaposlenici u velikim kompanijama pronašli su lukavo rješenje

Iz ove su kompanije, koja je najpoznatija po svojim preglednicima internetskih stranica za računala te za Appleove uređaje i Androide, najavili kako namjeravaju integrirati ChatGPT u svoje proizvode.

Opera trenutačno zauzima mali dio na tržištu preglednika internetskih stranica kojim dominira Googleov Chrome - samo 2,4 posto tržišta, uz 321 milijun aktivnih mjesečnih korisnika. Tvrtka ima i poseban browser specijaliziran za gamere, a zanimljivo je da je upravo zahvaljujući njemu u trećem kvartalu tvrtka zabilježila rast prihoda od skoro 30 posto.

Iako, dakle, zauzimaju mali dio tržišta, to bi se moglo promijeniti uz pravu i inovativnu uporabu umjetne inteligencija koja se pokazala kao tehnologija koja može donijeti disrupciju i u kratko vrijeme poremetiti dugogodišnje stanje na tržištima. Pri tome mislimo upravo na Google koji je, sve dok ChatGPT nije oduševio milijune ljudi i pružio im potpuno novi način dobivanja informacija online, mislio da je njegova tražilica nedodirljiva.

Dakle, neki novi browser koji bi AI iskoristio na inovativan i zanimljiv način također bi mogao donijeti probleme za Google i na ovom tržištu, a jedan od kandidata za to jest i Opera.

Palac dolje Googleov debakl: Zbog pogrešnog odgovora AI, vrijednost kompanije pala za 100 milijardi dolara

Inače, Operina matična kompanija je kineska kompanija Kunlun Tech koja, kao i brojne druge kineske tvrtke ulaže veliki novac u ovu tehnologiju. Baidu je tako nedavno najavio kako uskoro možemo očekivati njihov AI chatbot, a da rade na konkurentu ChatGPT-u potvrdili su i iz Alibabe, no nije poznato kada će se njihov chatbot pojaviti, niti kakve će imati mogućnosti.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti