Umjetna inteligencija, to je sada već očito, postaje prioritet brojnih velikih kompanija te smo već pisali kako je ekipa iz Googlea, pod pritiskom konkurencije, prebacila ljude s dijela manje važnih projekata na one vezane uz umjetnu inteligenciju. Još jedna kompanija koja je ovaj tjedan najavila planove vezane uz AI je Opera.

Spavanje u uredu Kako raditi manje, a dobivati punu plaću? Neki zaposlenici u velikim kompanijama pronašli su lukavo rješenje

Iz ove su kompanije, koja je najpoznatija po svojim preglednicima internetskih stranica za računala te za Appleove uređaje i Androide, najavili kako namjeravaju integrirati ChatGPT u svoje proizvode.

Opera trenutačno zauzima mali dio na tržištu preglednika internetskih stranica kojim dominira Googleov Chrome - samo 2,4 posto tržišta, uz 321 milijun aktivnih mjesečnih korisnika. Tvrtka ima i poseban browser specijaliziran za gamere, a zanimljivo je da je upravo zahvaljujući njemu u trećem kvartalu tvrtka zabilježila rast prihoda od skoro 30 posto.

Iako, dakle, zauzimaju mali dio tržišta, to bi se moglo promijeniti uz pravu i inovativnu uporabu umjetne inteligencija koja se pokazala kao tehnologija koja može donijeti disrupciju i u kratko vrijeme poremetiti dugogodišnje stanje na tržištima. Pri tome mislimo upravo na Google koji je, sve dok ChatGPT nije oduševio milijune ljudi i pružio im potpuno novi način dobivanja informacija online, mislio da je njegova tražilica nedodirljiva.

Dakle, neki novi browser koji bi AI iskoristio na inovativan i zanimljiv način također bi mogao donijeti probleme za Google i na ovom tržištu, a jedan od kandidata za to jest i Opera.

Palac dolje Googleov debakl: Zbog pogrešnog odgovora AI, vrijednost kompanije pala za 100 milijardi dolara

Inače, Operina matična kompanija je kineska kompanija Kunlun Tech koja, kao i brojne druge kineske tvrtke ulaže veliki novac u ovu tehnologiju. Baidu je tako nedavno najavio kako uskoro možemo očekivati njihov AI chatbot, a da rade na konkurentu ChatGPT-u potvrdili su i iz Alibabe, no nije poznato kada će se njihov chatbot pojaviti, niti kakve će imati mogućnosti.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju