Još jedna prometna nesreća Googleovog autonomnog automobila

Kao i u većini slučajeva do sada za prometnu nesreću kriv je ljudski faktor, odnosno vozač koji je s automobilom udario u Googleovo vozilo i nanio mu veliku štetu

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.09.2016. / 08:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Googleovci već godinama tvrde kako su računala, odnosno softver koji pokreće njihove automobile bolji i sigurniji vozači u odnosu na ljude i vjeruju da, kada bi računala u potpunosti zamijenila ljude i 'preuzela volane', uvelike bi se smanjio broj prometnih nesreća, ozlijeđenih i poginulih ljudi. Tijekom testiranja u SAD-u njihovi su automobili sudjelovali u više od deset prometnih nesreća, pri čemu je većinom bila riječ o udarcima u stražnji dio njihovog automobila (u tim slučajevima krivci su uvijek bili vozači drugih automobila koji nisu držali dovoljan razmak), ali u jednoj situaciji pogriješilo je računalo u Googleovom automobilu i prilikom prestrojavanja u San Franciscu vozilo je udarilo u autobus. Srećom, nije bilo ljudskih žrtava niti veće materijalne štete, a Googleovi inženjeri odmah su promijenili algoritam kako bi se takve situacije u budućnosti izbjegle.

Krajem prošlog tjedna Googleov automobil ponovno je sudjelovao u prometnoj nesreći – čini se kako je riječ o najtežoj nesreći do sada, odnosno s najvećom materijalnom štetom, a kao i u većini slučajeva kriv je ljudski faktor, ne računalo. Prema informacijama koje su objavili iz Googlea, njihov je automobil ušao u raskrižje najmanje šest sekundi nakon što se na semaforu upalilo zeleno svjetlo te je na njega naletio automobil koji je prošao kroz crveno svjetlo, tako da je krivnja u potpunosti na vozaču drugog automobila. Prilikom objave ove informacije, iz Googlea su napomenuli kako je upravo prolazak kroz crveno svjetlo najčešći uzrok prometnih nesreća u gradovima u SAD-u te je u 94 posto slučajeva krivac za to ljudski faktor: 'Zbog toga razvijamo tehnologiju za potpuno autonomno upravljanje vozilima, kako bi naše ceste bile sigurnije'. 

Izvor: 9to5Google

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti