Kao jednu od najvećih opasnosti koja AI donosi svijetu, većina stručnjaka naglašava - otkaze. Iako je trenutačni naglasak na tome da će umjetna inteligencija pomoći ljudima u obavljanju svakodnevnih poslova, nije teško zaključiti kako će ih na nekim radnim mjestima s vremenom zamijeniti jer će se pokazati jeftinijom i učinkovitijom u odnosu na trenutačne ljudske zaposlenike. Ljudi će se, nadaju se stručnjaci, kao i uvijek prilagoditi situaciji te se očekuje da će se zbog AI otvoriti novi poslovi i nova radna mjesta, što će zahtijevati dodatnu edukaciju i prilagodbu zaposlenika situaciji, što mnogima neće biti lako.

Otkaz Nakon najave korištenja AI-a Insider otpustio 10 posto zaposlenih

Upravo je umjetna inteligencija jedan od razloga otkaza u Dropboxu u kojem bez posla ostaje 500 zaposlenika, odnosno oko 16 posto ukupnog broja zaposlenih u toj tvrtki.

Otkaze je na službenom blogu najavio izvršni direktor tvrtke Drew Houston. U objavi je spomenuo usporeni rast, do kojeg je došlo zbog sazrijevanja njihova poslovanja, ali i zbog globalnih ekonomskih problema koji utječu na njihove korisnike, a time i na samu tvrtku. Zanimljivo, zaposlenici neće dobiti otkaz jer će ih zamijeniti umjetna inteligencija, već zato što, kao i ostale (tehnološke) kompanije, Dropbox svoj fokus mora usmjeriti prema razvoju proizvoda baziranih na AI. To će, naglasio je, zahtijevati zaposlenike koji posjeduju različite vještine u odnosu na vještine trenutačnih zaposlenika.

U idealnom svijetu, samo bi prebacili ljude iz jednog tima u drugi. I to smo napravili gdje god je to bilo moguće. Međutim, sljedeća faza našeg razvoja zahtjeva drukčiju kombinaciju vještina, pogotovo u umjetnoj inteligenciji i ranom razvoju talenata, objasnio je na blogu Houston naglasivši kako posljednjih nekoliko godina zapošljavaju ljude s takvim vještinama te će isto nastaviti i dalje.

Robot Maloprodajni div najavio velike investicije u automatizaciju i otpustio više od 2 tisuće zaposlenih

Otkazi su dio “šire konsolidacije kompanije” i rekonstrukcije internih timova, a zaposlenici koji su ostali bez posla dobit će besplatne usluge posredovanja pri zapošljavanju, kao i 16 tjedana otpremnine. Ovakva tranzicija nikada nije jednostavna, no odlučan sam osigurati da Dropbox bude predvodnik ere umjetne inteligencije, kao što smo bili predvodnici promjena na mobilne uređaje i cloud, poručio je Houston.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju