Maloprodajni div najavio velike investicije u automatizaciju i otpustio više od 2 tisuće zaposlenih

Automatizacija bi dugoročno mogla dovesti do većeg broja zaposlenih jer će utjecati na otvaranje novih radnih mjesta, naglasili su iz ove tvrtke.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.04.2023. / 11:26

Robot (Foto: Getty Images)

Ako na određenim poslovima softver, automatizacija i roboti mogu zamijeniti ljude i pri tome biti učinkovitiji i jeftiniji, jasno je kako će se mnoge kompanije odlučiti na takav potez i ljude zamijeniti sa strojevima. Jedna od tih kompanija je i Walmart koji je nedavno najavio otkaze za više od 2 tisuće zaposlenika koji rade u skladištima i trgovinama u kojima se pakiraju i šalju online narudžbe.

Egzoskelet Donosi li budućnost kiborgizaciju ljudi? Tehnologija bi ljudima mogla donijeti dodatnu ruku, krila i pipke

Walmart je do sada već uložio milijarde dolara u tehnologiju za upravljanje online narudžbama u svojim skladištima, a među inim preuzeli su tvrtku Alert Innovation te su dogovorili partnerstvo s tvrtkom Kanpp. Zahvaljujući tim investicijama i suradnji, smanjili su broj koraka koji je potreban za procesiranje online narudžbi s 12 na samo pet. Proces se tako ubrzao, a s povećanom učinkovitosti zahvaljujući strojevima, smanjila se potražnja za ljudskom radnom snagom.

S ulaganjima u automatizaciju, Walmart će nastaviti i dalje te je na konferenciji prije dva mjeseca izvršni direktor tvrtke Doug McMillon rekao kako je iznimno uzbuđen zbog prilike koje im daje automatizacija, a najavio je i povećanje investicija u ovu tehnologiju. Do kraja fiskalne godine 2026., kako je najavljeno ovaj tjedan, u Walmartu tako očekuju implementaciju automatizacije u 65 posto njihovih trgovina. Roboti i softver tako bi trebali preuzeti kontrolu nad više od polovice paketa koji se distribuiraju u njihovim centrima, što bi se trebalo odraziti na pad troškova od oko 20 posto.

Umjetna inteligencija Umjetna inteligencija sve se više koristi i u novinarstvu, no može li preuzeti ulogu novinara?

Ono što nije jasno, objavili su na Reutersu, hoće li zbog novih najava investiranja u automatizaciju uskoro bez posla ostati još zaposlenika pored najavljenih više od 2 tisuće. Prema službenim objavama iz kompanije, u Walmartu vjeruju da automatizacija ne samo da neće dovesti do novih otkaza, već bi dugoročno mogla dovesti do otvaranja novih radnih mjesta. Naime, s povećanim udjelom automatizacije promijeniti i sastav zaposlenika pa će se tako otvoriti radna mjesta koja zahtijevaju manje fizičkog rada, ali su bolje plaćena.

Inače, Walmart u SAD-u zapošljava oko 1,7 milijuna ljudi te još oko 60 tisuća u inozemstvu.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti