Nakon najave korištenja AI-a Insider otpustio 10 posto zaposlenih

U Insideru su nedavno potaknuli novinare na korištenje umjetne inteligencije kako bi napravili medij bržim i boljim.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.04.2023. / 13:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prošli mjesec Mathias Döepfner, izvršni direktor tvrtke Axel Springer, u internom pismu zaposlenicima nahvalio je umjetnu inteligenciju koja ne samo da bi mogla učiniti nezavisno novinarstvo još boljim već bi ga mogla i - zamijeniti. Smatra kako će chatbotovi poput ChatGPT-a donijeti revoluciju u načinu na koji ljudi primaju informacije te je poručio kako će preživjeti samo oni koji budu stvarali najbolji originalni sadržaj.

Roboti u administraciji Ovo želimo vidjeti u Hrvatskoj: Najavili su korištenje ChatGPT-a kako bi poboljšali birokraciju

Kako će se medijske kuće sve više oslanjati na umjetnu inteligenciju te će im ChatGPT i drugi AI alati pomagati u svakodnevnim poslovima, čini se kako će se potreba za samim novinarima smanjiti. U tom kontekstu možemo gledati i na najavu iz Insidera o otkazima za deset posto zaposlenika. Naime, otkazi su najavljeni samo tjedan dana nakon što su iz tvrtke zaposlenicima poručili kako bi u svoju svakodnevicu i rad na projektima trebali uključiti ChatGPT.

Predsjednica Insidera Barbara Peng poručila je kako je u proteklih godinu dana medijska industrija pod velikim pritiskom te da gospodarska situacija koja je ugrozila poslovanje njihovih klijenata i partnera sada utječe i na njih, odnosno njihovo poslovanje. Nažalost, kako bismo kompaniju zadržali konkurentnom i zdravom, moramo smanjiti veličinu tima, objavila je Peng i naglasila kako će bez posla ostati oko 10 posto zaposlenika Insidera.

Iako Peng nije spomenula povezanost otkaza i korištenja umjetne inteligencije, na stranici Futurism naglašavaju kako nije teško primijetiti "zabrinjavajuću" povezanost otkaza u medijskoj industriji s najavama o alatima baziranima na umjetnoj inteligenciji.

O umjetnoj inteligenciji i njezinoj ulozi u novinarstvu ranije ovog mjeseca govorio je i izvršni direktor Insidera Nich Carlson, koji je zaposlenicima poručio kako bi korištenje ChatGPT-a, kao i sličnih AI alata u pisanju tekstova moglo Insider napraviti bržim i boljim, što je potvrdio i iz osobnog iskustva. Naime, Carlson smatra kako je zbog ChatGPT-a postao bolji urednik.

Kreativnost AI može biti koristan alat, ali ne može nadmašiti kreativnost i maštovitost ljudi

Iako je ChatGPT prisutan tek oko pola godine, njegov je učinak već sada nevjerojatan te nije teško zaključiti da nas, na krilima takvih AI chatbotova koji će biti sve bolji i napredniji, čekaju radikalne promjene. Neke od njih bit će iznimno pozitivne i nadamo se da će omogućiti velika postignuća u npr. znanosti i medicini, dok u nekim slučajevima situacija neće biti tako blistava jer će mnogi ostati bez posla.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti