AI može biti koristan alat, ali ne može nadmašiti kreativnost i maštovitost ljudi

Ništa ne može nadmašiti ljudski um, čak niti napredna umjetna inteligencija, smatra osnivač Infosysa Narayana Murthy.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.04.2023. / 10:17

Kreativnost (Foto: Getty Images)

Iako se umjetna inteligencija razvija godinama te se u AI investira veliki novac, čini se kako je malo tko bio spreman za ono što je donio ChatGPT i slični AI chatbotovi. Kako je svijet upoznao mogućnosti umjetne inteligencije, tako su mnogi postali svjesni da bi ova tehnologija zaista mogla zamijeniti ljude na brojnim poslovima. I to ne samo onim ponavljajućim i uredskim poslovima s vođenjem papirologije, već i na kreativnim i brojnim drugim poslovima za koje se ranije mislilo da su prilično nedodirljivi.

Elon Musk u kostimu Musk je tražio pauziranje razvoja AI-a, a sada pokreće konkurenta ChatGPT-u

Tek će budućnost pokazati kakav će AI zaista imati učinak na tržište rada (sigurno je jedino kako će taj učinak biti velik) te se trenutačno moramo osloniti na predviđanja stručnjaka iz industrije kako bi bolje shvatili hoće li nas (i kada) tehnologija zaista zamijeniti na našim poslovima.

Jedan od takvih stručnjaka je i Narayana Murthy, osnivač IT diva Infosys koji je o umjetnoj inteligenciji i njenom utjecaju na svijet razgovarao s novinarima CNBC-a. Usprkos velikom napretku strojeva koji sada imaju sve do nedavno nezamislive mogućnost, Murthy naglašava jednu stvar - ništa ne može nadmašiti ljudski um.

Dok ChatGPT i slični AI chatbotovi ne mogu zamijeniti naš um, oni mogu biti “odličan dodatak” u obavljanju određenih zadataka, poput pisanja eseja, smatra osnivač Infosysa. Takvi će alati biti odličan instrument, asistenti u produkciji kvalitetnog sadržaja, ali ne i alat koji će nas zamijeniti. On vjeruje u teoriju prema koji najveća kreativnost i maštovitost mogu nastati samo u glavama ljudi, a ne mogu ih producirati nekakvi strojevi.

Ipak, ono što je jasno, to je da ćemo u budućnosti sve više koristiti AI chatbotove koji će biti jednako dostupni svima te će način korištenja umjetne inteligencije ovisiti o samim ljudima. U takvim će situacijama doći do izražaja ljudski um i različitosti između osoba. Oni koji se više trude, oni koji kritički razmišljaju i znaju koristiti AI izvući će od ChatGPT-a i AI puno više od onih koji su lijeni, dao je svoje viđenje situacije Murty.

Sam Altman, OpenAI Šef OpenAI-ja otkrio rade li na novoj verziji ChatGPT-a, ali i što misli o onima koji pozivaju na zaustavljanje razvoja umjetne inteligencije

Njegovo je razmišljanje svakako zanimljivo jer nam pokazuje kako nema smisla bježati od AI i boriti se protiv tehnološkog napretka, već bi ljudi trebali iskoristiti njegove mogućnosti kako bi bili produktivniji, pri čemu i dalje moraju biti kreativni i uporni. Kako u svojim poslovima, tako i u korištenju AI-a.

Izvor: CNBC

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti