Još jedno neočekivano otkriće na Marsu: Uočen golom oku vidljiv sablastan zeleni sjaj na noćnom nebu

Novo, intrigantno istraživanje naglašava nepredviđenu prirodu iznenađujućeg opažanja golom oku noćnog sjaja na nebu iznad Marsa kao i implikacije tog otkrića za buduća istraživanja i znanstveno razumijevanje Marsove atmosfere.

Branimir Vorša | 16.11.2023. / 14:35

Umjetnički prikaz zelenog noćnog sjaja na Marsu
Umjetnički prikaz zelenog noćnog sjaja na Marsu (Foto: NASA/JPL-Caltech/Cornell Univ./Arizona State Univ.– E. W. Knutsen)

U novom otkriću vezanom za Crveni planet, misija ExoMars Trace Gas Orbiter Europske svemirske agencije (ESA) identificirala je nježno zeleni sjaj na noćnom nebu Marsa vidljiv ljudskom oku. Svjetlina u polarnim područjima, promatrana između visina od 40 do 60 kilometara tijekom marsovske zime, sugerira potencijalnu vidljivost za buduće istraživače na površini Marsa.

Planetarni znanstvenik Jean-Claude Gérard sa Sveučilišta Liège u Belgiji ističe važnost tog neočekivanog otkrića.Ova su opažanja neočekivana i zanimljiva za buduća putovanja na Crveni planet, naglašava.

Čest fenomen u Sunčevom sustavu, no...

Sunce NASA privremeno prekinula komunikaciju s roverima na Marsu

Noćni sjaj, čest fenomen u atmosferama planeta i drugih tijela u Sunčevom sustavu, rezultat je rekombinacije atoma u molekule na noćnoj strani, koje pritom emitiraju fotone. Na Zemlji se noćni sjaj pojavljuje kao slojevi zelene, zlatne i crvenkaste svjetlosti. Drugi planeti pokazuju varijacije, poput infracrvenog na Veneri i ultraljubičastog na Jupiteru.

Mars, prethodno poznat po infracrvenom i ultraljubičastom noćnom sjaju, sada otkriva i golom oku vidljiv noćni sjaj. Gérard i njegovi kolege analizirali su podatke s Trace Gas Orbitera, otkrivajući vidljivo noćno svjetlo na južnom polu tijekom marsovske zime. Taj sjaj proizlazi iz kombinacije transportiranih atoma kisika koji tvore dikisik (O2), pritom emitirajući vidljivi sjaj. Istraživanje vezano za to otkriće objavljeno je u časopisu Nature Astronomy.

Više od vizualnog spektakla

Površina Marsa (Ilustracija: Getty) Kinezi su pomoću automatiziranog robota kemičara možda riješili problem proizvodnje kisika na Marsu

Značaj se proteže izvan vizualnog spektakla, budući da atmosferski sjaj služi kao trag atmosferske kemije, cirkulacije i procesa. Budući da Mars posjeduje tanku atmosferu, razumijevanje sastava te atmosfere pomaže u razotkrivanju misterija nastanjivosti. To znanje pak pridonosi širim znanstvenim istraživanjima o naseljivim svjetovima u našoj galaksiji.

Dok ljudska prisutnost na Marsu ostaje budući cilj, novootkrivena vidljivost O2 noćnog sjaja na Crvenom planetu otvara puteve za jednostavnije i jeftinije instrumente za promatranje Marsove atmosferske cirkulacije. Gérard naglašava upravo potencijal za promatranje s razine tla. Taj O2 noćni sjaj trebao bi se moći promatrati s Marsovog orbitera kao i s Marsove površine golim okom i u uvjetima vedrog neba, pojašnjava.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti