Još jedno učinkovito cjepivo: Novavax štiti više od 90 posto i od raznih varijanti koronavirusa

Nakon mRNA i cjepiva temeljenih na adenovirusu, dobili smo i prvo proteinsko cjepivo protiv COVID-19.

Hina | 14.06.2021. / 14:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

  Cjepivo protiv COVID-19 tvrtke Novax učinkovito je više od 90 posto, uključujući razne varijante novog koronavirusa, priopćila je u ponedjeljak američka kompanija nakon završne faze kliničkih ispitivanja u SAD-u.

 

Istraživanje na gotovo 30.000 dobrovoljaca u SAD-u i Meksiku omogućuje toj farmaceutskoj kompaniji da podnese zahtjev za odobrenje po hitnom postupku u Sjedinjenim Državama u trećem kvartalu 2021., ali i ostalim zemljama.

Radi se o proteinskom cjepivu koje sadrži u laboratoriju uzgojene sitne čestice proteina iz šiljka virusa, kao i "pojačivače" koji pomažu u stvaranju imunološkog odgovora na COVID-19.

Cjepivo Novavaxa pokazalo se više od 93 posto učinkovito protiv dominirajućih varijanti koronavirusa, oko čega su znanstvenici i zdravstveni dužnosnici najviše strahovali.

Cjepiva protiv hripavca i herpes zostera, bolesti uzrokovane virusom varicella zoster, istim onim koji izaziva i vodene kozice, također su proteinska cjepiva.

Tijekom kliničkih ispitivanja cjepivo se testiralo na dobrovoljcima koji su bili zaraženi varijantama virusa, uključujući britanski, brazilski, indijski i južnoafrički.

Cjepivo se pokazalo učinkovito 91 posto među dobrovoljcima s visokim rizikom razvijanja teškog oblika bolesti i 100 posto u sprečavanju umjerenih i težih slučajeva COVID-19. Pokazalo je također učinkovitost od oko 70 posto na varijantama koje Novavax nije mogao identificirati, rekao je dr. Gregory Glenn, voditelj odjela za istraživanje i razvoj.

Prema priopćenju, nuspojave su uglavnom blage, a uključuju glavobolju, umor i bol u mišićima.

Novavax planira do kraja trećeg kvartala ove godine proizvoditi 100 milijuna doza mjesečno te 150 milijuna doza mjesečno u četvrtom kvartalu 2021.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti