Još nije vrijeme za revoluciju: Teslin autopilot vozi prebrzo i opasno

Automobili bez vozača sigurno su budućnost, ali do te budućnosti još se puno stvari mora popraviti i unaprijediti

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.10.2015. / 08:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

S obzirom koliko se posljednjih godina priča o autonomnim automobilima, odnosno sve naprednijim računalima koja će u budućnosti preuzetu volane u 'svoje ruke', više uopće nije pitanje hoće li u budućnosti tehnologija zamijeniti ljude u automobilima, već je jedino pitanje kada će se to dogoditi. Tehnološke i automobilske kompanije već su ostvarile velike napredak na ovom polju, a jedna od tih kompanija jest i Tesla koja je s nedavnom nadogradnjom softvera u svojim automobilima predstavila i opciju autopilota.

Prilikom predstavljanja ovog noviteta, šef kompanije Elon Musk napomenuo je kako je riječ o testnoj fazi autopilota tako da bi vozači i dalje trebali držati ruke na volanu i paziti na sve što se događa u prometu. Prema informacijama nekih vozača koji su odlučili isprobati ovu opciju autopilota, Musk je bio u pravu te ova tehnologija još nije spremna za samostalno upravljanje automobilima. Naime, neki vlasnici Teslinih automobila koji su aktivirali ovu opciju žale se kako automobili vozi opasno i prebrzo, a jedan vozač rekao je kako je, nakon izlaska s autoceste u Portlandu, automobil 'zaplesao' te je na kratko izletio s ceste, a na YouTubeu objavljen je i videozapis 'Teslin autopilot pokušao me ubiti' čiji je autor opisao kako je autopilot prešao u lijevo i zamalo udario u automobil koji se kretao suprotnom trakom.

Još jedno negativno iskustvo doživio je vlasnik Teslinog automobila iz Floride – njegov se autopilot 'zaigrao' te je vozio 25km/h brže od ograničenja brzine, zbog čega ga je policija zaustavila i naplatili su mu kaznu. Iz Tesle napominju kako, bez obzira na autopilot, vozači su i dalje jedini odgovorni za upravljanje automobilom te upozoravaju kako je autopilot prikladan samo za vožnju autocestama.  

Izvor: BBC

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti