Jubilarni Zagreb Connect u fokus stavio globalne uspjehe domaćih startupova

Nagrađeni su najbolji startupovi osme generacije Startup Factoryja.

Martina Čizmić | 20.12.2023. / 12:03

Pobjednici Zagreb Connect 2023. (Foto: ZICER)

Zagreb Connect još je jednom predstavio najbolje startupove iz Startup Factory akceleratora zagrebačkog ZICER-a, a ove godine i šest startupova novog Global Growth akceleratora.

Uz startupove koji su tek na početku svoga poduzetničkog puta, predstavili su se i etablirani tehnološki igrači.

Ono što mene posebno veseli je kultura hrvatske startup zajednice i tu kulturu mi kao Grad Zagreb želimo i dalje podupirati. Kultura hrvatske startup zajednice je da pomažu jedni drugima, posebno onima koji tek počinju. To je jedan od glavnih razloga zašto startup zajednica u Hrvatskoj uspijeva usprkos drugim okolnostima koje ih u tome sprječavaju, poput onih administrativnih, rekao je zagrebački gradonačelnik, Tomislav Tomašević, čestitavši svim sudionicima ZICER-ovih akceleracijskih programa na iznimnom trudu koji su uložili u razvoj svojih poduzetničkih pothvata. Vi ste kičma hrvatske ekonomije za 22. stoljeće, zaključio je.

Zadovoljan sam i ponosan na napredak koji su Startup Factory i Global Growth sudionici postigli kroz protekla dva mjeseca sudjelovanja u akceleracijskim programima. Svoje projekte i prezentacijske vještine doveli su do razine koja im je sigurna startna pozicija za daljnji rast. Čestitam svim sudionicima, a posebno pobjednicima Startup Factory programa. Danas smo kroz keynote govore i panel raspravu pokazali kako je globalni uspjeh iz Hrvatske moguć. Najbitnija je ustrajnost u radu i spremnost na kontinuiranu prilagodbu zahtjevima tržišta. Pozivam sve da prate ZICER-ove aktivnosti jer već za početak iduće godine spremamo nove atraktivne programe, istaknuo je Frane Šesnić, direktor ZICER-a i inicijator programa Startup Factory i Global Growth.

Ključne poruke koje su poslane s panel rasprave „Kako postati globalni igrač“ jesu, između ostalih, da je Hrvatska malo tržište, ali i odličan poligon za testiranje proizvoda; da ciljna skupina u Hrvatskoj ne mora biti ista ciljna skupina u inozemstvu te da bez prisutnosti na stranome tržištu, teško možete nešto napraviti. Svoja su iskustva rasta na međunarodnim tržištima podijelili Matija Puškar, direktor tvrtke Byte Lab Grupa, Marijan Mumdžiev, direktor Cambridge Mobile Telematics Europe, Tomislav Križan, direktor tvrtke Atomic Intelligence i Marin Mrša, direktor Peekatora. Svi ovi poduzetnici svoj su rast direktno ili indirektno gradili uz ZICER-ovu podršku.

Global Growth startupovi uspješno grade globalne poduzetničke priče

Novi ZICER-ov akceleracijski program Global Growth fokus stavlja na izlazak i pozicioniranje hrvatskih startupova na globalnom tržištu. U program je u listopadu izabrano šest startupova s izvoznim potencijalom: BITE ME Nutrition, Bitreport, Flaster, Protosfera, RoMb Technologies i Sportreact.

Oni su samim ulaskom u program osvojili ukupno 120.000 eura, što je ravnomjerno raspoređeno na svih šest startupova.

Sudjelovanje u Global Growth programu bilo je sjajan poticaj za širenje našeg poslovanja. Stekli smo niz uvida i korisnih znanja o razvoju prodaje, od vrhunskih domaćih i međunarodnih stručnjaka. Naučeno ćemo ubrzo imati priliku i primijeniti, na jednom od najvećih sajmova logističkih rješenja u svijetu, LogiMatu u Stuttgartu, kaže Damjan Miklić, direktor u startupu Romb Technologies koji se bavi razvojem softvera koji viličare čini pametnijima, omogućavajući im da samostalno, bez nadzora čovjeka, transportiraju materijal u skladištima i proizvodnim pogonima.

Zahvaljujemo ZICER-u na prilikama za promociju i otvaranje novog inozemnog tržišta koje nam pruža Global Growth program. U 2024. godini planiramo na dva sajma oldtimera predstaviti naše unikatne autodijelove koje smo razvili za oldtimer ljubitelje. Već smo počeli s planiranjem, a prošlog vikenda smo posjetili Essen Motorshow kako bismo se što bolje pripremili za izlaganje. Podrška kroz Global Growth program omogućuje nam širenje prodaje diljem Europe, što će značajno ubrzati razvoj našeg startupa, rekao je Marko Horvatek, direktor startupa Protosfera.

Tko su pobjednici Startup Factory akceleratora 2023?

Zagreb Connect je bio i veliko finale prvog hrvatskog akceleracijskog programa Startup Factory. Kroz intenzivan program 14 Startup Factory finalista u ZICER-u je razvijalo svoja tehnološka rješenja s kojima su se natjecali za pobjedu i ukupan novčani fond od 30.000 eura te in-kind potporu u ukupnom iznosu od 10.800 eura za korištenje usluga ZICER-a u trajanju od godine dana.

Prvo mjesto i 15.000 eura osvojio je tim Recall koji razvija aplikaciju koja učenicima osnovnih i srednjih škola olakšava proces učenja. Radi tako da učenik skenira svoj udžbenik i dobije interaktivni i personalizirani kurikulum kroz koji ga vodi virtualni tutor.

Drugo mjesto i 10.000 eura osvojio je tim Thorondrone koji razvija dronove fiksnih krila za nadzor i monitoring velikih terena opremljene AI video analitikom.

Treće mjesto i 5.000 eura osvojio je tim VendueTech. Riječ je o proptech startupu koji se bavi istraživanjem i razvojem u domeni javnih baza podataka. Trenutno su posvećeni istraživanju, razvoju i planiranju raznih proizvoda koji bi obuhvatili širok spektar javnih aukcija.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti