Južna Koreja pokrenula 5G mrežu prije roka

Južna Koreja postala je prva u svijetu koja je uvela tu superbrzu bežičnu tehnologiju.

Martina Čizmić | 04.04.2019. / 17:22

5G mreža (Foto: Getty Images)

Južna Koreja pokrenula je nacionalnu mobilnu mrežu 5G, dva dana ranije od planiranog roka, poručili su južnokorejski mobilni operateri u četvrtak, čime je ta zemlja postala prva u svijetu koja je uvela tu superbrzu bežičnu tehnologiju.

Tri najveća operatera, SK Telecom, KT i LG Uplus, pokrenuli su 5G mrežu u 23 sata po lokalnom vremenu u srijedu, unatoč prethodnim najavama da će do pokretanja doći 5. travnja.

Južna Koreja dugo je na glasu kao predvodnik visoke tehnologije u svijetu, a Seul je pokretanje 5G mreže učinio svojim prioritetom u želji da potakne rast ekonomije koja usporava.

Špekulacije da bi američki Verizon mogao biti prvi koji bi uveo 5G natjerale su južnokorejske operatere na brzu reakciju, javila je agencija Yonhap.

Verizon je pokrenuo 5G mrežu u Chicagu i Minneapolisu u srijedu po američkom vremenu, čak tjedan dana prije dogovorenog roka.

Prema Yonhapu, južnokorejski operater SK Telecom pokrenuo je mrežu dva sata ranije, aktivirajući uslugu 5G za "šest poznatih javnih osoba koje predstavljaju Koreju", poručili su iz te najveće mobilne kuće u četvrtak.

Poznate javne osobe, među kojima su dva člana K-Pop benda EXO i klizačka zvijezda Kim Yu Na, bili su "prvi u svijetu pretplatnici na 5G mrežu", stoji u priopćenju.

KT i LG Uplus također su poručili kako su pokrenuli svoje mreže u isto vrijeme.

Za opću javnost usluga će biti dostupna u petak, kada će i Samsung izbaciti na tržište svoj novi mobilni telefon Galaxy S10 5G.

Stručnjaci kažu da je 5G mreža 20 puta brža od 4G mreže, što primjerice omogućuje skidanje čitavog filma s interneta u jednoj sekundi.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti