Južnoafrička studija potvrdila: Booster doza J&J 85 posto učinkovita protiv hospitalizacije zbog omikrona

Ovo je prvi svjetski dokaz učinkovitosti cjepiva (protiv omikrona) primjenom cjepiva J&J, rekla je Gray.

Hina | 14.01.2022. / 13:07

Cijepljenje booster dozom
Cijepljenje booster dozom - 5 (Foto: DNEVNIK.hr)

 Booster doza Johnson&Johnsona protiv COVID-19 je 85 posto djelotvorna u zaštiti protiv hospitalizacije zbog omikron varijante 1-2 mjeseca nakon cijepljenja, rekla je predsjednica Južnoafričkog vijeća za medicinska istraživanja (SAMRC) u petak.

Glenda Gray iznijela je nalaze istraživanja SAMRC-a na brifingu južnoafričkog ministarstva zdravstva o petom valu COVID-19, izazvanog širenjem nove varijante.

Ustanovili smo 85-postotnu učinkovitost i utvrdili da se učinkovitost te vrste cjepiva održava do dva mjeseca, rekla je. Vrlo smo sretni da možemo izvijestiti o vrlo visokim razinama učinkovitosti cjepiva protiv omikrona, rekla je.

Slika nije dostupna I AstraZeneca tvrdi: Naš booster daje pozitivne rezultate u zaštiti protiv COVID-19

Slika nije dostupna Koliko zapravo traje zaštita dobivena cijepljenjem? Američki CDC skratio rok za primanje boostera

U istraživanju je sudjelovalo 477.234 zdravstvenih radnika, od kojih su svi cijepljeni J&J cjepivom. Od njih 236.000 - otprilike pola - primilo je J&J booster dozu.

Proučavala se hospitalizacija među zdravstvenim radnicima zaraženima u četvrtom valu i ustanovljeno je da booster doza smanjuje hospitalizacije za 63 posto u prva dva tjedna nakon primanja boostera, a nakon toga se povećala do 85 posto u razdoblju između 1-2 mjeseca.

Ovo je prvi svjetski dokaz učinkovitosti cjepiva (protiv omikrona) primjenom cjepiva J&J, rekla je Gray.

Južnoafričke vlasti dosad su prednost davale Pfizerovu cjepivu - primijenile su 21 milijun doza, tri puta više od otprilike oko 7 milijuna primijenjenih doza cjepiva J&J.

Međutim cjepivo J&J smatra se logistički mnogo poželjnijim jer je to režim jednokratnog cjepiva koje je lakše primijeniti u udaljenim ruralnim područjima u kojima praćenje može biti otežano.

Podaci potvrđuju već snažne svjetske dokaze da omikron može izbjeći zaštitu cjepiva kad je u pitanju početna zaraza.

Među sudionicima istraživanja bilo je oko 30.000 zaraza za vrijeme vala omikron varijante, u usporedbi sa samo oko 11.000 u prijašnjim valovima izazvanima delta i beta varijantama.

Slika nije dostupna Moderna se pohvalila rezultatima testiranja: Naš booster učinkovit je protiv omikron-varijante, a može biti još učinkovitiji

Istraživanje je također pokazalo da su osobe zaražene HIV-om podložnije hospitalizaciji zbog omikrona.

Oni (koji su hospitalizirani) imaju veću vjerojatnost da su zaraženi HIV-om a manju da imaju druge komorbiditete u usporedbi s razdobljem beta i delta varijante, ustvrdila je Gray.

Prevalencija HIV-a u Južnoj Africi iznosi oko 13 posto.

Odvojeno istraživanje Južnoafričkoga nacionalnog instituta za zarazne bolesti (NICD) u petak je sugeriralo da omikron može izazvati manje tešku bolest od prijašnjih varijanti, čak i među necijepljenima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti