Koliko zapravo traje zaštita dobivena cijepljenjem? Američki CDC skratio rok za primanje boostera

Zanimljivo, preporuka za booster dozu Moderninog cjepiva ostaje nepromjenjena i iznosi šest mjeseci nakon posljednje (druge) doze.

Martina Čizmić | 04.01.2022. / 16:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američki Centar za kontrolu bolesti (CDC) objavio je preporuku kojom se vrijeme između posljednje doze cjepiva i primanja booster doze skraćuje s originalnih šest na pet mjeseci.

Nova preporuka objavljena je samo dan nakn što je američka Administracija za hranu i lijekove (FDA) promijenila odredbe autorizacije korištenja booster doze cjepiva Pfizer-BioNTech.

Slika nije dostupna CDC promijenio preporuke: Umjesto ovog cjepiva, Amerikanci mogu birati između Moderne i Pfizera

Slika nije dostupna Izraelska studija pokazala da tri doze Pfizera štite od omikrona

Nakon što je FDA promijenila autorizaciju, današnje preporuke osiguravaju ljudima mogućnost da prime booster dozu i zaštite se od omikrona koji se širi zemljom, pojasila je šefica CDC-a, Rochelle Walensky.

Zanimljivo, preporuka za booster dozu Moderninog cjepiva ostaje nepromjenjena i iznosi šest mjeseci nakon posljednje (druge) doze.

Podsjetimo, prema preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, treća doza se preporuča nakon šest mjeseci od cijepljenja, kod osoba koje su primile cjepivo Mederne, Pfizer-BioNTecha ili AstraZenece. Svima koji su primili cjepivo Johnson&Johnson/Janssen za primarno cijepljenje, preporučuje se docjepljivanje najmanje dva mjeseca nakon primjene jedne doze primarnog cijepljenja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti