Južnoafrički znanstvenici proveli su studiju koja je pokazala da nova varijanta virusa SARS-CoV-2, koja se pojavila prvi put u toj zemlji i koja se naziva 501Y.V2, može pobjeći neutralizirajućim antitijelima koja nastaju u reakciji imuniteta na prethodne varijante tog virusa.

Studija je je otkrila da varijanta 501Y.V2 isto tako u potpunosti izbjegava tri klase terapeutskih monoklonskih antitijela. Monoklonska antitijela se proizvode laboratorijski, a specifična su samo za jedan antigen. Njihova je primjena u medicini raznolika, poput otkrivanja mikroorganizama, tumora ili različitih tvari u organizmu (hormoni, lijekovi), potiskivanja imunološke reakcije pri presađivanju tkiva i organa, liječenja zloćudnih tumora i pasivne imunizacije.

Pitanje rizika ponovne zaraze i efikasnosti određenih cjepiva

Otkriće ove studije, koja je objavljena na znanstvenom repozitoriju bioRxiv i koja trenutno prolazi kroz proces znanstvenih recenzija, ističe mogućnost ponovne zaraze među ljudima za koje se pretpostalvja da su stekli određen stupanj imunosti na COVID-19 jer su već bili zaraženi virusom SARS-CoV-2.

Istraživanje isto tako ima važne implikacije vezane za efikasnost određenih cjepiva i strategija liječenja bolesti koje su još uvijek u fazi razvoja.

Južnoafrička varijanta novog koronavirusa sadrži brojne mutacije dvije imunodominantne regije viralnog šiljastog proteina, pomoću kojeg se virus SARS-CoV-2 veže za stanicu i ulazi u nju.

Jedna od tih regija, domena vezanja receptora (RBD), primarni je cilj neutralizacije antitijelima tijekom zaraze.

Neutralizirajuća antitijela se primarno vežu za zaštitu protiv reinfekcije kod većine cjepiva i aktivno se istražuju u terapeutskom smislu. Većina monoklonskih neutralizirajućih antitijela izoliranih iz zaraženih pojedinaca, imunoglobulinskih biblioteka ili imuniziranih životinjskih modela, napadaju upravo tu regiju, piše u studiji koju predvodi Penny Moore iz Službe nacionalnog zdravstvenog laboratorija u Johanesburgu.

Iduća najviše imunodominantna regija šiljastog proteina jest takozvana N-terminalna domena (NTD).

Ta je domena isto tako česta meta neutralizirajućih antitijela, a nekolicina jakih monoklonskih antitijela koji ciljaju tu regiju trenutno se razmatraju za klinički razvoj, ističe se u studiji.

Devet ključnih mutacija u dvije ključne regije

Južnoafrička varijanta novog koronavirusa ima devet mutacija vezanih za šiljasti protein. Jedna nakupina tih mutacija uočena je u NTD-u i uključuje četiri zamjene(L18F, D80A, D215G, Δ242-244) i jedno uklanjanje (R246I). Druga skupina tih mutacija uočena je u RBD-u i sastoji se od tri zamjene (K417N, E484K i N501Y).

Iako se 501Y mutacija povezivala s povećanom prenosivosti, prije nego s povećanim pritiskom na imunitet, akumulacija mutacija baš unutar ove dvije imunodominantne regije šiljastog proteina izrazito sugerira na izbjegavanje neutralizacije. Dapače, mutacije na 484 su pokazale smanjenje osjetljivosti na neutralizaciju, piše u studiji.

Južnoafrička varijanta novog koronavirusa pokazala je i da može pobjeći neutralizirajućim antitijelima iz plazme uzete od pojedinaca koji su se oporavili od COVID-19.

Znanstvenici su u studiji otrkili da ključnu ulogu u bijegu neutralizirajućim antitijelima igra mutacija K417N. Ta mutacija učinkovito ukida neutralizaciju dobro definirane, multidonorske klase antitijela koja čine najčešća i najjača neutralizirajuća antitijela za SARS-CoV-2 virus.

Većina monoklonskih antitijela koja se već nalaze na putu prema uvođenju u liječenje ciljaju ostatke K417 i E484 te će stoga biti neučinkovita protiv 501Y.V2, navodi se u studiji.

Južnoafrički znanstvenici su isto tako definirali važnu ulogu brisanja tri aminokiseline u relativno velikoj regiji NTD-a koje je poremetilo dominantan odgovor antitijela na područje N5-petlje ili takozvano "superpodručje petlje".

To brisanje dominira među 501Y.V2 varijantama i javlja se ili samo ili s R246l zamjenom koja je isto tako pokazala da može ukinuti neutralizaciju nekoliko NTD-usmjerenih neutralizirajućih antitijela, piše u studiji.

U studiji se ukazuje i na to da iduća generacija jakih neutralizirajućih antitijela koja ciljaju superpodručje petlje koju se sugerira za klinički razvoj, vrlo vjerojatno neće biti učinkovita protiv 501Y.V2.

U zaključku studije, znanstvenici sugeriraju da postoji značajan rizik od ponovne zaraze ovom novom varijantom virusa SARS-CoV-2 ljudi koji su već preboljeli COVID-19. Istraživanje isto tako nameće i važna pitanja oko učinkovitosti trenutnih terapija i cjepiva koje ciljaju šiljasti protein novog koronavirusa.

Izvor: News Medical

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju