Južnoafrička varijanta koronavirusa bježi antitijelima, znanstvenici upozoravaju na povećan rizik ponovne zaraze

Varijanta novog koronavirusa koja dolazi iz Južnoafričke Republike, čini se, puno je opasnija nego što se to dosad mislilo, a nova studija koja upravo prolazi kroz znanstvene recenzije, otkriva i da bježi antitijelima.

Branimir Vorša | 21.01.2021. / 11:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Južnoafrički znanstvenici proveli su studiju koja je pokazala da nova varijanta virusa SARS-CoV-2, koja se pojavila prvi put u toj zemlji i koja se naziva 501Y.V2, može pobjeći neutralizirajućim antitijelima koja nastaju u reakciji imuniteta na prethodne varijante tog virusa.

Studija je je otkrila da varijanta 501Y.V2 isto tako u potpunosti izbjegava tri klase terapeutskih monoklonskih antitijela. Monoklonska antitijela se proizvode laboratorijski, a specifična su samo za jedan antigen. Njihova je primjena u medicini raznolika, poput otkrivanja mikroorganizama, tumora ili različitih tvari u organizmu (hormoni, lijekovi), potiskivanja imunološke reakcije pri presađivanju tkiva i organa, liječenja zloćudnih tumora i pasivne imunizacije.

Pitanje rizika ponovne zaraze i efikasnosti određenih cjepiva

Otkriće ove studije, koja je objavljena na znanstvenom repozitoriju bioRxiv i koja trenutno prolazi kroz proces znanstvenih recenzija, ističe mogućnost ponovne zaraze među ljudima za koje se pretpostalvja da su stekli određen stupanj imunosti na COVID-19 jer su već bili zaraženi virusom SARS-CoV-2.

Istraživanje isto tako ima važne implikacije vezane za efikasnost određenih cjepiva i strategija liječenja bolesti koje su još uvijek u fazi razvoja.

Južnoafrička varijanta novog koronavirusa sadrži brojne mutacije dvije imunodominantne regije viralnog šiljastog proteina, pomoću kojeg se virus SARS-CoV-2 veže za stanicu i ulazi u nju.

Jedna od tih regija, domena vezanja receptora (RBD), primarni je cilj neutralizacije antitijelima tijekom zaraze.

Neutralizirajuća antitijela se primarno vežu za zaštitu protiv reinfekcije kod većine cjepiva i aktivno se istražuju u terapeutskom smislu. Većina monoklonskih neutralizirajućih antitijela izoliranih iz zaraženih pojedinaca, imunoglobulinskih biblioteka ili imuniziranih životinjskih modela, napadaju upravo tu regiju, piše u studiji koju predvodi Penny Moore iz Službe nacionalnog zdravstvenog laboratorija u Johanesburgu.

Iduća najviše imunodominantna regija šiljastog proteina jest takozvana N-terminalna domena (NTD).

Ta je domena isto tako česta meta neutralizirajućih antitijela, a nekolicina jakih monoklonskih antitijela koji ciljaju tu regiju trenutno se razmatraju za klinički razvoj, ističe se u studiji.

Devet ključnih mutacija u dvije ključne regije

Južnoafrička varijanta novog koronavirusa ima devet mutacija vezanih za šiljasti protein. Jedna nakupina tih mutacija uočena je u NTD-u i uključuje četiri zamjene(L18F, D80A, D215G, Δ242-244) i jedno uklanjanje (R246I). Druga skupina tih mutacija uočena je u RBD-u i sastoji se od tri zamjene (K417N, E484K i N501Y).

Iako se 501Y mutacija povezivala s povećanom prenosivosti, prije nego s povećanim pritiskom na imunitet, akumulacija mutacija baš unutar ove dvije imunodominantne regije šiljastog proteina izrazito sugerira na izbjegavanje neutralizacije. Dapače, mutacije na 484 su pokazale smanjenje osjetljivosti na neutralizaciju, piše u studiji.

Južnoafrička varijanta novog koronavirusa pokazala je i da može pobjeći neutralizirajućim antitijelima iz plazme uzete od pojedinaca koji su se oporavili od COVID-19.

Znanstvenici su u studiji otrkili da ključnu ulogu u bijegu neutralizirajućim antitijelima igra mutacija K417N. Ta mutacija učinkovito ukida neutralizaciju dobro definirane, multidonorske klase antitijela koja čine najčešća i najjača neutralizirajuća antitijela za SARS-CoV-2 virus.

Većina monoklonskih antitijela koja se već nalaze na putu prema uvođenju u liječenje ciljaju ostatke K417 i E484 te će stoga biti neučinkovita protiv 501Y.V2, navodi se u studiji.

Južnoafrički znanstvenici su isto tako definirali važnu ulogu brisanja tri aminokiseline u relativno velikoj regiji NTD-a koje je poremetilo dominantan odgovor antitijela na područje N5-petlje ili takozvano "superpodručje petlje".

To brisanje dominira među 501Y.V2 varijantama i javlja se ili samo ili s R246l zamjenom koja je isto tako pokazala da može ukinuti neutralizaciju nekoliko NTD-usmjerenih neutralizirajućih antitijela, piše u studiji.

U studiji se ukazuje i na to da iduća generacija jakih neutralizirajućih antitijela koja ciljaju superpodručje petlje koju se sugerira za klinički razvoj, vrlo vjerojatno neće biti učinkovita protiv 501Y.V2.

U zaključku studije, znanstvenici sugeriraju da postoji značajan rizik od ponovne zaraze ovom novom varijantom virusa SARS-CoV-2 ljudi koji su već preboljeli COVID-19. Istraživanje isto tako nameće i važna pitanja oko učinkovitosti trenutnih terapija i cjepiva koje ciljaju šiljasti protein novog koronavirusa.

Izvor: News Medical

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti