Kad se robot uhvati dirigentskog štapića, svi slušaju

Iako je YuMi naučio pokrete, nedostaje mu "osjećaja" za glazbu.

Martina Čizmić | 13.09.2017. / 08:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Mnogim je dirigentima san nastupati s nekim velikim filharmonijskim orkestrom ili velikim glazbenikom. No, rijetki se orkestri i glazbenici mogu pohvaliti da je njima dirigirao – robot.

Upravo se Filharmonijski orkestar Lucca i poznati talijanski tenor Andrea Bocelli mogu pohvaliti činjenicom da im je u izvedbi klasične skladbe "La Donna e Mobile" dirigirao robot YuMi.

Nastup koji se održao u Teatru Verdi u Pisi samo je dio prvog Međunarodnog festivala robotike koji se tamo održava.

Kako bi YuMi, inače industrijski robot koji se koristi na proizvodnim linijama, naučio dirigirati, nije bilo dovoljno samo napisati program. Nekoliko tjedana dirigent Andrea Colobini "učio" je robota tajnama dirigentskog zanata.

Svaki dirigentov pokret YuMi je učio vođenim programiranjem. Dirigent je robotskom rukom radio iste one pokrete koje bi i sam izvodio na pozornici.

No, iako je YuMi naučio pokrete, nedostaje mu "osjećaja" za glazbu. Točnije, robot može pokretati svoje ruke na korektan način, ali ne zna kako interpretirati glazbu.

Robot koristi svoje ruke, ali duša, duh, to uvijek dolazi od čovjeka. Mogu zamisliti da robot služi kao pomoćnik, možda da u nedostatku dirigenta odradi pokus prije no što dirigent stupi na scenu i prilagodi izvedbu, kako bismo na kraju čuli onu glazbu na koju smo navikli, pojasnio je Colombini.

Kako izgleda kad YuMi preuzme dirigentski štapić, možete i sami pogledati u videu s probe.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti