zimo mobile logo
  • Tehnologija
  • Znanost
  • Društvene mreže
  • Esport
  • Business
Prati nas:
Upravljaj obavijestima
  • Prijavi se na newsletter
  • Imaš priču? Pošalji
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Vijesti
  • Video
  • Zadovoljna
  • Tech
  • Blog
  • Nova TV
  • Doma TV
Nova TV
  • Vijesti
  • Video
  • Zadovoljna
  • Tech
  • Blog
  • Nova TV
  • Doma TV
  • zimo logo
  • Tehnologija
  • Znanost
  • Društvene mreže
  • Esport
  • Business
Prati nas:
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Putovanja
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Business

Kad se spoje obitelj i ljubav prema životinjama, nastaje sir koji oduševljava i najizbirljivije

Naš nedosanjani san je ozbiljna proizvodnja sireva sa sirnim kulturama, u stručnoj zajednici poznat kao kazeinski sir, otkrila su nam braća Perković.

Martina Čizmić | 05.11.2022. / 21:04 komentari

Podijeli

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Braća Josip i Ivan Perković od malih su nogu okruženi kozama. I iako su zbog nepredviđenih životnih situacija morali mijenjati svoje planove i sreću potražiti i izvan granica Hrvatske, ta ljubav prema životinjama i obitelji uvijek je bila prisutna. 

tri vijesti o kojima se priča Fototerapija, ilustracija Fototermalna terapija Revolucionalna i izuzetno učinkovita metoda, mogla bi liječenje raka prebaciti iz bolnica u domove pacijenata Lutrijske kuglice Gubimo li posve kontrolu? Sreća po uputama umjetne inteligencije: ChatGPT donio Amerikanki sreću i više od 90.000 eura Šišmiš, ilustracija Zagonetka iz prirode Američki šišmiši imaju neobičnu sposobnost, a nitko od znanstvenika ne zna zašto

Splet okolnosti ponovno ih je doveo na obiteljsko gospodarstvo i potaknuo da krenu u ono o čemu su oduvijek razmišljali - proizvodnju vrhunskih sireva od kozjeg mlijeka. 

Put nije bio lagan i brz, no dokazali su da se uz puno ljubavi prema onome što rade i znanja kako mlijeko pretvoriti u sir koji oduševljava i najveće skeptike, ipak može uspjeti u Hrvatskoj. 

U razgovoru za Zimo otkrili su koja je tajna dobrog sira, ali i što planiraju u budućnosti. 

Od malih nogu okruženi ste kozama pa je logično zaključiti kako ćete se i u odrasloj dobi baviti kozama. No, nije sve baš išlo glatko. Kako ste se, nakon svih poteškoća, ipak odlučili krenuti u proizvodnju sira od kozjeg mlijeka?

Sezonalnost aktivnosti je glavna odlika rada u poljoprivredi. U svojim razmišljanjima bili smo motivirani koje aktivnosti na našem raspolaganju iskoristiti i kako, da bismo stvorili mogućnost razvoja prihoda za naš OPG preko cijele godine. Neutralizirat tu karakteristiku rada u poljoprivredi bila nam je primarna misao, a ujedno htjeli smo dodati maksimalnu vrijednost našem radu i zalaganju.

Koliko se vaš proizvodni proces promijenio od samih početaka do sad? Što su vam bili problemi s kojima ste se susreli na početku i kako ste ih riješili? Radite li sve ručno ili ste ipak angažirali neko tehnološko rješenje?

Od naših početaka do sad, promijenio se samo volumen proizvodnje u našem proizvodnom procesu. Osnova procesa je ostala ista. Kroz projekt i uz savjete Sparovih stručnjaka morali smo napraviti neke manje prilagodbe proizvodnog pogona i manje dorade na proizvodu kako bi bio u skladu sa svim pravilima koje zahtjeva prodaja u velikom lancu. U početku su nam najveći problem predstavljali adekvatna oprema za samu proizvodnju, koja osim što nam nije bila financijski dostupna, nije bila ni dostupna na hrvatskom tržištu. Za projekt Startaj Hrvatska, zbog pandemije COVID-19, brojni opskrbni lanci su bili prekinuti, te bilo kakvu opremu i materijale za nju nije bilo jednostavno nabaviti bez puno čekanja. Upustili smo se u traženje adekvatnih konstrukcijskih rješenja za našu siranu te dizajniranje prese i komore za zrenje sa materijalima koji su bili dostupni u našem kraju.

Na što morate posebno obratiti pozornost? Imate li neku "tajnu" recepturu ili tehniku koja vaše sireve čini drugačijima od drugih?

Posebna pozornost se ima obratiti prema tretiranju životinja i njihovoj dobrobiti. Ako niste svaki dan u isto vrijeme sa njima, životinje to osjete i reagiraju na to. Ukoliko se ne daje pozornost onome što se daje i kako, životinje će i na to reagirati; okus sira kreće od pravilne i uredne ishrane. Bez kvalitetnog proizvoda, nema ni zadovoljnog kupca. Stoga, ako se ne trudiš u staji, ne možeš očekivati ni dobar rezultat na drugom kraju plasmana proizvoda. Osim toga, u našem siru, a to je nešto na što nas ističe pred konkurencijom, ostaju sve bjelančevine iz mlijeka, posebno protein albumin koji je izuzetno hranjiv i lako razgradiv te poželjan u prehrani sportaša i male djece.

Koristite li samo mlijeko koje dobivate od vlastitog stada ili otkupljujete i od drugih uzgajivača? Planirate li dodatno povećavati stado?

Koristimo i koristit ćemo isključivo mlijeko dobiveno od vlastitog stada. Jedino na taj način možemo garantirati kvalitetu finalnog proizvoda, jer ako se ne kontrolira prehrana, okus sira razlikuje se od dana do dana. Koliko god to bi ograničavajući faktor, ujedno je i naša komparativna prednost pred drugim proizvođačima. Vođeni tom idejom, svakako planiramo povećanje osnovnog stada do veličina kojima možemo garantirati optimalnu proizvodnju preko cijele godine.

Jedno je praviti sir za vlastite potrebe, a drugo pokrenuti pravu proizvodnju. Kako je izgledao vaš ulazak u poduzetničke vode?

U poduzetničke vode smo zakoračili vođeni primjerom svojih roditelja, za koje nije postojala nijedna granica. Imamo jasnu viziju što želimo napraviti za svoje najmilije, te kakav proizvod želimo imati na tržištu, te dok ne budemo zadovoljni time, nema stajanja.

Imate li kakve povratne informacije o svojim proizvodima? Što se ljudima najviše sviđa?

Uvijek nam je iznova kao prvi puta zadovoljstvo vidjeti ljude iznenađene činjenicom da naš sir nema specifični jak miris koji se povezuje sa kozama, a opet su ugodno iznenađeni bogatom i ujednačenom aromom okusa. Ljubitelji kozjih sireva posebno nas hvale, sigurni smo da će nam i ostali poznavatelji kvalitetnog sira dati šansu.

Kakvi su vam planovi za dalje? Hoćemo li vidjeti još kakve proizvode pod vašim brendom? Planirate li možda kakvu zanimljivu suradnju?

Sva naša dosadašnja poduzimanja financirali smo isključivo iz vlastitih prihoda, jer zbog brojnih izvanrednih obiteljskih situacija sa zdravljem prečesto puta nismo bili u mogućnosti propisno se kvalificirati za sredstva Europske Unije. Planovi za dalje uključuju biti spremni za svaku investicijsku priliku uz pomoć fondova EU ili drugih poslovnih subjekata a sa kojima bismo proširili proizvodnju, dodatno optimizirali trenutne poslovne procese, te eventualno se upustili u dodatnu diverzifikaciju aktivnosti na našem imanju i stvaranju dodatnih novčanih priljeva. Bez dobre sirovine, nema ni dobrog finalnog proizvoda. Naš nedosanjani san je ozbiljna proizvodnja sireva sa sirnim kulturama, u stručnoj zajednici poznat kao kazeinski sir. Jedva čekamo dočekati dan kad ćemo vidjeti te sireve napravljene na našem imanju od vlastitog mlijeka!

Što za vas znači sudjelovanje u projektu "Startaj Hrvatska"?

Ogromno iskustvo u suradnji sa velikim poslovnim subjektima, proširivanje profesionalnih vidika i dodatno usavršavanje vještina poput marketinga, promocije, digitalne vidljivosti. Puno smo naučili i još učimo, želimo iz projekta izaći kao moderni mali poduzetnici. Također nam je osobna satisfakcija, vidjeti da je naš rad i predanost vrednovan i cijenjen kako od krajnjih potrošača, tako i stručnih suradnika.

Ne propustite novu emisiju ''Startaj Hrvatska'' u nedjelju na Novoj TV.

PODIJELJENO 0 PUTA

Podijeli

aktualno najčitanije
Šok za tinejdžera: Naoružana policija ga okružila i stavila mu lisice, a razlog je nevjerojatan
Nesavršena tehnologija
Šok za tinejdžera: Naoružana policija ga okružila i stavila mu lisice, a razlog je nevjerojatan
Do 2050. pod vodom bi moglo biti 20 posto talijanskih plaža, 40 posto do 2100.
Zabrinjavajući podaci
Do 2050. pod vodom bi moglo biti 20 posto talijanskih plaža, 40 posto do 2100.
Tajni život pod arktičkim ledom: Otkriveni mikrobi koji mogu spasiti planet?
Znanstvenici iznenađeni
Tajni život pod arktičkim ledom: Otkriveni mikrobi koji mogu spasiti planet?
Umjetna inteligencija prvi put korištena u stvaranju hrvatskog dokumentarnog filma
Sokol – Nezaustavljiv kao sudbina
Umjetna inteligencija prvi put korištena u stvaranju hrvatskog dokumentarnog filma
Honor i BYD sklopili strateško partnerstvo: Razvijat će inteligentnu mobilnost pokretanu umjetnom inteligencijom
Potvrda dobrih odnosa
Honor i BYD sklopili strateško partnerstvo: Razvijat će inteligentnu mobilnost pokretanu umjetnom inteligencijom
Predstavljen prvi hrvatski digitalni landscape
SoMo Borac
Predstavljen prvi hrvatski digitalni landscape
Američki šišmiši imaju neobičnu sposobnost, a nitko od znanstvenika ne zna zašto
Zagonetka iz prirode
Američki šišmiši imaju neobičnu sposobnost, a nitko od znanstvenika ne zna zašto
Zatrovana umjetna inteligencija: Stručnjak upozorava koliko su AI modeli poput ChatGPT-a zapravo ranjivi
Istraživanja to potkrijepila
Zatrovana umjetna inteligencija: Stručnjak upozorava koliko su AI modeli poput ChatGPT-a zapravo ranjivi
Sreća po uputama umjetne inteligencije: ChatGPT donio Amerikanki sreću i više od 90.000 eura
Gubimo li posve kontrolu?
Sreća po uputama umjetne inteligencije: ChatGPT donio Amerikanki sreću i više od 90.000 eura
Kamo s talogom od kave? Znanstvenici upozoravaju da ovo nikad ne činite
Ima dovoljno alternativa
Kamo s talogom od kave? Znanstvenici upozoravaju da ovo nikad ne činite
Fascinantne snimke: Znanstvenici po prvi put u detalje snimili kako zmije otrovnice napadaju svoj plijen
Grizu u trenu
Fascinantno: Prvi put snimljen ugriz otrovnice u visokoj rezoluciji
Revolucionalna i izuzetno učinkovita metoda, mogla bi liječenje raka prebaciti iz bolnica u domove pacijenata
Fototermalna terapija
Revolucionalna i izuzetno učinkovita metoda, mogla bi liječenje raka prebaciti iz bolnica u domove pacijenata

Vezane vijesti

Ne propustite ni ovo

vijesti
VREMENSKA PROGNOZA - pogledajte kakvo će vrijeme biti idućih dana
Vremenska prognoza
Stiže iznadprosječno toplo vrijeme: Meteorolog otkrio što nas čeka za blagdan Svih svetih
Melissa ide prema Jamajci: "Ovo je najekstremnije što se može dogoditi planetu. Stiže pravo čudovište"
OLUJA STOLJEĆA
Uragan Melissa poharao Jamajku: Stanovnici još jednog otoka strahuju za svoju sudbinu
"Otkazuju Božić!" Evo što se događa s popularnim božićnim sajmovima, lavinu je pokrenula objava na društvenim mrežama
privlače milijune
"Otkazuju Božić!" Evo što se događa s popularnim božićnim sajmovima, lavinu je pokrenula objava na društvenim mrežama
show
Justus Reid koji obnavlja kuću u Hrvatskoj dobio je posebno pojačanje
neočekivana novost
Amerikanac koji uređuje kuću u Hrvatskoj moli za pomoć: "Život je pun iznenađenja"
Janica Kostelić otvorila dušu o odustajanju od karijere
nikad nije požalila
Janica Kostelić u rijetkom intervjuu otvorila dušu: ''Nitko osim mene nije znao, ni brat, ni mama, ni tata...''
Kolike su cijene ulaznica za dvoranske koncerte Marka Perkovića Thompsona?
prodaju se kao lude
Previše ili ne? Evo koje su cijene ulaznica za koncerte Thompsona po Hrvatskoj
zdravlje
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Antibakterijski čajevi: Ovih 6 jača prirodnu sposobnost tijela da se samo izliječi
Puni čudesnih spojeva
Antibakterijski čajevi: Ovih 6 jača prirodnu sposobnost tijela da se samo izliječi
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Najvažniji obrok u danu
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
zabava
Poruka radnicima parkinga nasmijala prolaznike pa postala viralni hit
Pogledajte što im je poručio
Poruka radnicima parkinga nasmijala prolaznike pa postala viralni hit
Reakcije ove mladenke nasmijala je društvene mreže! Srećom, fotograf je spasio stvar
Urnebesno
Reakcija ove mladenke nasmijala je društvene mreže! Srećom, fotograf je spasio stvar
Ovaj kviz otkriva koliko vam mozak skače s teme na temu
Pokažite što znate!
Ovaj kviz otkriva koliko vam mozak skače s teme na temu
tech
Američki šišmiši imaju neobičnu sposobnost, a nitko od znanstvenika ne zna zašto
Zagonetka iz prirode
Američki šišmiši imaju neobičnu sposobnost, a nitko od znanstvenika ne zna zašto
Kamo s talogom od kave? Znanstvenici upozoravaju da ovo nikad ne činite
Ima dovoljno alternativa
Kamo s talogom od kave? Znanstvenici upozoravaju da ovo nikad ne činite
Zatrovana umjetna inteligencija: Stručnjak upozorava koliko su AI modeli poput ChatGPT-a zapravo ranjivi
Istraživanja to potkrijepila
Zatrovana umjetna inteligencija: Stručnjak upozorava koliko su AI modeli poput ChatGPT-a zapravo ranjivi
sport
Modrićev bijes potresao Milan: Allegri zanijemio, svlačionica ostala u šoku
tvrde talijani
Modrićev bijes potresao Milan: Allegri zanijemio, svlačionica ostala u šoku
Yamal je nakon El Clasica upalio mobitel i odmah napravio ovo: Raskol u reprezentaciji Španjolske!
kaos!
Yamal je nakon El Clasica upalio mobitel i odmah napravio ovo: Raskol u reprezentaciji Španjolske!
Torcidina ploča u centru Zagreba trajala svega nekoliko sati
SLAVI SE ROĐENDAN
FOTO Torcidina ploča u centru Zagreba trajala svega nekoliko sati
tv
U dobru i zlu: Je li sve isto kao i prije 30 godina?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Je li sve isto kao i prije 30 godina?
Kumovi: Jesu li tri sata u autu s čovjekom kojeg izbjegava izvedivi?
KUMOVI
Kumovi: Jesu li tri sata u autu s čovjekom kojeg izbjegava izvedivi?
MasterChef: Nastavak izazova pokazat će tko je majstor zero waste-a! Samo je jedna zlatna kartica!
NE PROPUSTITE!
Nastavak izazova pokazat će tko je majstor zero waste-a! Samo je jedna zlatna kartica!
putovanja
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Idila!
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Tjedni jelovnik jednostavna i jeftina jela od 27.10. do 2.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka: 7 cjenovno prihvatljivih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna
Najbolji gradovi u Europi: Turiste je osvojio grad raskošne arhitekture i živahnog noćnog života - s pogledom na more
Odabrali putnici
Najbolji gradovi u Europi: Turiste je osvojio grad raskošne arhitekture i živahnog noćnog života - s pogledom na more
novac
Brend koji obožavaju Hrvati sada osvaja Ameriku, uz neočekivanu pomoć Donalda Trumpa
Umjesto Kineza
Brend koji obožavaju Hrvati sada osvaja Ameriku, uz neočekivanu pomoć Donalda Trumpa
Sprema li Adris konačno preuzimanje velike slovenske osiguravateljske kuće?
nikad ostvarena želja
Sprema li Adris konačno preuzimanje velike slovenske osiguravateljske kuće?
Najbolji dan u povijesti švedske kompanije – dionice lete nakon izvještaja o zaradi
Burze se užarile
Najbolji dan u povijesti švedske kompanije – dionice lete nakon izvještaja o zaradi
lifestyle
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Demi Moore u vrtoglavim petama od 15,5 centimetara Saint Laurent
A gore baršun
Demi Moore: Čizme "neboderke" s petom od 15,5 cm koje najbolje opisuju riječi - opasno dobre
Bojana Gregorić Vejzović u trapericama na crvenom tepihu 2025.
Skladna kombinacija
I traperice se mogu nositi na crveni tepih, a Bojana Gregorić Vejzović pokazala je koji je model najbolji
sve
Modrićev bijes potresao Milan: Allegri zanijemio, svlačionica ostala u šoku
tvrde talijani
Modrićev bijes potresao Milan: Allegri zanijemio, svlačionica ostala u šoku
Justus Reid koji obnavlja kuću u Hrvatskoj dobio je posebno pojačanje
neočekivana novost
Amerikanac koji uređuje kuću u Hrvatskoj moli za pomoć: "Život je pun iznenađenja"
Janica Kostelić otvorila dušu o odustajanju od karijere
nikad nije požalila
Janica Kostelić u rijetkom intervjuu otvorila dušu: ''Nitko osim mene nije znao, ni brat, ni mama, ni tata...''
 

Nastavi čitati

Business
Ivan Pleše
SoMo Borac

Predstavljen prvi hrvatski digitalni landscape

piše Zimo
Business
ChatGPT
Unosan sporazum

Od sljedeće godine moći ćete kupovati direktno u ChatGPT-u i sve platiti PayPalom

piše Martina Čizmić
Business
Startaj Hrvatska 26.10. - 29
Startaj Hrvatska 2025.

Nikolina iz Like pokazala da su najljepše priče o novom početku

piše Zimo
Business
SoMo Borac konferencija
SoMo Borac

Budućnost novinarstva, AI i probijanje komunikacijskog koda mladih u fokusu treće SoMo Borac konferencije: ‘Mediji moraju ukinuti uredničku aristokraciju’

piše Zimo
Business
Računalni čip, ilustracija
Trakavica se nastavlja

Nizozemska vlada preuzela proizvođača čipova, kineska se podružnica "osamostalila"

piše Hina
Business
Satelitski internet, ilustracija
Projekt Bromo

Sve je dogovoreno: Stvara se europski konkurent Starlinku

piše Hina
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Politika zaštite privatnosti
  • Politika o kolačićima
  • Dnevnik
  • Nova Plus
  • Gol.hr
  • Zadovoljna
  • Kreni Zdravo
  • NovaTV
  • DomaTV
Upravljaj obavijestima