Kad se spoje obitelj i ljubav prema životinjama, nastaje sir koji oduševljava i najizbirljivije

Naš nedosanjani san je ozbiljna proizvodnja sireva sa sirnim kulturama, u stručnoj zajednici poznat kao kazeinski sir, otkrila su nam braća Perković.

Martina Čizmić | 05.11.2022. / 21:04

Josip i Ivan Perković - 3 (Foto: Nova TV)

Braća Josip i Ivan Perković od malih su nogu okruženi kozama. I iako su zbog nepredviđenih životnih situacija morali mijenjati svoje planove i sreću potražiti i izvan granica Hrvatske, ta ljubav prema životinjama i obitelji uvijek je bila prisutna. 

Splet okolnosti ponovno ih je doveo na obiteljsko gospodarstvo i potaknuo da krenu u ono o čemu su oduvijek razmišljali - proizvodnju vrhunskih sireva od kozjeg mlijeka. 

Put nije bio lagan i brz, no dokazali su da se uz puno ljubavi prema onome što rade i znanja kako mlijeko pretvoriti u sir koji oduševljava i najveće skeptike, ipak može uspjeti u Hrvatskoj. 

U razgovoru za Zimo otkrili su koja je tajna dobrog sira, ali i što planiraju u budućnosti. 

Od malih nogu okruženi ste kozama pa je logično zaključiti kako ćete se i u odrasloj dobi baviti kozama. No, nije sve baš išlo glatko. Kako ste se, nakon svih poteškoća, ipak odlučili krenuti u proizvodnju sira od kozjeg mlijeka?

Sezonalnost aktivnosti je glavna odlika rada u poljoprivredi. U svojim razmišljanjima bili smo motivirani koje aktivnosti na našem raspolaganju iskoristiti i kako, da bismo stvorili mogućnost razvoja prihoda za naš OPG preko cijele godine. Neutralizirat tu karakteristiku rada u poljoprivredi bila nam je primarna misao, a ujedno htjeli smo dodati maksimalnu vrijednost našem radu i zalaganju.

Josip i Ivan Perković - 2 (Foto: Nova TV)

Koliko se vaš proizvodni proces promijenio od samih početaka do sad? Što su vam bili problemi s kojima ste se susreli na početku i kako ste ih riješili? Radite li sve ručno ili ste ipak angažirali neko tehnološko rješenje?

Od naših početaka do sad, promijenio se samo volumen proizvodnje u našem proizvodnom procesu. Osnova procesa je ostala ista. Kroz projekt i uz savjete Sparovih stručnjaka morali smo napraviti neke manje prilagodbe proizvodnog pogona i manje dorade na proizvodu kako bi bio u skladu sa svim pravilima koje zahtjeva prodaja u velikom lancu. U početku su nam najveći problem predstavljali adekvatna oprema za samu proizvodnju, koja osim što nam nije bila financijski dostupna, nije bila ni dostupna na hrvatskom tržištu. Za projekt Startaj Hrvatska, zbog pandemije COVID-19, brojni opskrbni lanci su bili prekinuti, te bilo kakvu opremu i materijale za nju nije bilo jednostavno nabaviti bez puno čekanja. Upustili smo se u traženje adekvatnih konstrukcijskih rješenja za našu siranu te dizajniranje prese i komore za zrenje sa materijalima koji su bili dostupni u našem kraju.

Na što morate posebno obratiti pozornost? Imate li neku "tajnu" recepturu ili tehniku koja vaše sireve čini drugačijima od drugih?

Posebna pozornost se ima obratiti prema tretiranju životinja i njihovoj dobrobiti. Ako niste svaki dan u isto vrijeme sa njima, životinje to osjete i reagiraju na to. Ukoliko se ne daje pozornost onome što se daje i kako, životinje će i na to reagirati; okus sira kreće od pravilne i uredne ishrane. Bez kvalitetnog proizvoda, nema ni zadovoljnog kupca. Stoga, ako se ne trudiš u staji, ne možeš očekivati ni dobar rezultat na drugom kraju plasmana proizvoda. Osim toga, u našem siru, a to je nešto na što nas ističe pred konkurencijom, ostaju sve bjelančevine iz mlijeka, posebno protein albumin koji je izuzetno hranjiv i lako razgradiv te poželjan u prehrani sportaša i male djece.

Josip i Ivan Perković - 1 (Foto: Nova TV)

Koristite li samo mlijeko koje dobivate od vlastitog stada ili otkupljujete i od drugih uzgajivača? Planirate li dodatno povećavati stado?

Koristimo i koristit ćemo isključivo mlijeko dobiveno od vlastitog stada. Jedino na taj način možemo garantirati kvalitetu finalnog proizvoda, jer ako se ne kontrolira prehrana, okus sira razlikuje se od dana do dana. Koliko god to bi ograničavajući faktor, ujedno je i naša komparativna prednost pred drugim proizvođačima. Vođeni tom idejom, svakako planiramo povećanje osnovnog stada do veličina kojima možemo garantirati optimalnu proizvodnju preko cijele godine.

Jedno je praviti sir za vlastite potrebe, a drugo pokrenuti pravu proizvodnju. Kako je izgledao vaš ulazak u poduzetničke vode?

U poduzetničke vode smo zakoračili vođeni primjerom svojih roditelja, za koje nije postojala nijedna granica. Imamo jasnu viziju što želimo napraviti za svoje najmilije, te kakav proizvod želimo imati na tržištu, te dok ne budemo zadovoljni time, nema stajanja.

Imate li kakve povratne informacije o svojim proizvodima? Što se ljudima najviše sviđa?

Uvijek nam je iznova kao prvi puta zadovoljstvo vidjeti ljude iznenađene činjenicom da naš sir nema specifični jak miris koji se povezuje sa kozama, a opet su ugodno iznenađeni bogatom i ujednačenom aromom okusa. Ljubitelji kozjih sireva posebno nas hvale, sigurni smo da će nam i ostali poznavatelji kvalitetnog sira dati šansu.

Kakvi su vam planovi za dalje? Hoćemo li vidjeti još kakve proizvode pod vašim brendom? Planirate li možda kakvu zanimljivu suradnju?

Sva naša dosadašnja poduzimanja financirali smo isključivo iz vlastitih prihoda, jer zbog brojnih izvanrednih obiteljskih situacija sa zdravljem prečesto puta nismo bili u mogućnosti propisno se kvalificirati za sredstva Europske Unije. Planovi za dalje uključuju biti spremni za svaku investicijsku priliku uz pomoć fondova EU ili drugih poslovnih subjekata a sa kojima bismo proširili proizvodnju, dodatno optimizirali trenutne poslovne procese, te eventualno se upustili u dodatnu diverzifikaciju aktivnosti na našem imanju i stvaranju dodatnih novčanih priljeva. Bez dobre sirovine, nema ni dobrog finalnog proizvoda. Naš nedosanjani san je ozbiljna proizvodnja sireva sa sirnim kulturama, u stručnoj zajednici poznat kao kazeinski sir. Jedva čekamo dočekati dan kad ćemo vidjeti te sireve napravljene na našem imanju od vlastitog mlijeka!

Josip i Ivan Perković - 1 (Foto: Nova TV)

Što za vas znači sudjelovanje u projektu "Startaj Hrvatska"?

Ogromno iskustvo u suradnji sa velikim poslovnim subjektima, proširivanje profesionalnih vidika i dodatno usavršavanje vještina poput marketinga, promocije, digitalne vidljivosti. Puno smo naučili i još učimo, želimo iz projekta izaći kao moderni mali poduzetnici. Također nam je osobna satisfakcija, vidjeti da je naš rad i predanost vrednovan i cijenjen kako od krajnjih potrošača, tako i stručnih suradnika.

Ne propustite novu emisiju ''Startaj Hrvatska'' u nedjelju na Novoj TV.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti