Kakav Modrić ili Messi, nogometnim terenima uskoro će vladati ARTEMIS

Ako vaš robot ne može izdržati ni jednu nogometnu utakmicu, kako biste mogli koristiti te robote za važnije stvari, kao što je spašavanje ljudskih života?, filozofija je kojom se vodio Dennis Hong.

Martina Čizmić | 20.04.2023. / 12:55

Humanoidni robot ARTEMIS (Foto: RoMeLa/UCLA)

Na prvi pogled, možda ne izgleda poput vrhunskog sportaša, no sa svojih 142 centimetra i 38 kilograma, ARTEMIS je prvi robot koji bi mogao zaigrati na nogometnom terenu. 

Razvijen u laboratorijima Sveučilišta Kalifornija u Los Angelesu, ARTEMIS, što je kratica za "Naprednu robotsku tehnologiju za poboljšanu mobilnost i poboljšanu stabilnost" (ili ako vjerujete inženjerima koji su radili na njemu "A Robot That Exceeds Messi In Soccer” odnosno "Robot koji može igrati nogomet bolje od Messija"), svojim sposobnostima može parirati bilo kojem nogometašu. Tako ovaj humanoidni robot bez problema održava ravnotežu i tijekom naguravanja, ne žali se ako ga pogodi neki predmet, a može trčati i udarati loptu bolje od mnogih nogometaša. Tijekom testiranja u laboratoriju, ARTEMIS je hodao 2,1 metar u sekundi, što bi ga učinilo najbržim hodajućim humanoidnim robotom na svijetu, prema istraživačima s UCLA.

Robot na gredi VIDEO Znanstvenici razvili robota koji se uvijek dočeka na noge

Ako vaš robot ne može izdržati ni jednu nogometnu utakmicu, kako biste mogli koristiti te robote za važnije stvari, kao što je spašavanje ljudskih života?, filozofija je kojom se vodio Dennis Hong, profesor strojarstva i zrakoplovnog inženjerstva i direktor Laboratorija za robotiku i mehanizme (RoMeLa) na UCLA, koji je razvio ARTEMIS.

Tehnologije koje se koriste za robote za igranje nogometa također se koriste za druge primjene poput gašenja požara i pomoći u katastrofama, dodao je Hong.

Iako ima impresivne sposobnosti, ARTEMIS (još) neće zaigrati na Svjetskom prvenstvu u nogometu, ali će zato u srpnju zaigrati na RoboCupu u Bordeauxu.

Kako su pojasnili inženjeri koji su ga osmislili, glavna inovacija kod ovog robota je njegov sustav odgovoran za kretanje. Inženjeri su posebno dizajnirali sustav da oponaša kretanje i funkcioniranje mišića. 

ARTEMIS-ovi aktuatori također su jedinstveni po tome što ih pokreće struja, a ne hidraulika, što ga čini tišim i učinkovitijim. 

Njegova sposobnost da reagira i prilagodi se situaciji rezultat je sustava senzora i pokretača. Tako ima posebno dizajnirane senzore sile na svakoj nozi, koji pomažu stroju da održi ravnotežu dok se kreće, ali i jedinicu za orijentaciju i kamere u glavi koje mu pomažu u opažanju okoline.

Transplantacija pluća u Španjolskoj, ilustracija - 2 Zovu ga Da Vinci i glavna je zvijezda revolucionarne transplantacije pluća: "Oporavak bi mogao biti brži nego ranije"

Unatoč impresivnim sposobnostima, profesionalni nogometaši još se ne moraju bojati za svoje karijere. No, ne bismo se iznenadili da u budućnosti uz Ligu prvaka, gledamo i Ligu robotskih prvaka. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti