Kako brzo i jednostavno izbjeći gradsku gužvu? Na električnom romobilu

Nakon uvođenja sustava e-bicikala, riječkih Ricikleta, koji se pokazao punim pogotkom za grad, uvođenje električnih romobila činilo se logičnim slijedećim potezom.

Martina Čizmić | 15.01.2021. / 13:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Stanovnici Rijeke i njihovi gosti dobili su novi način izbjegavanja gradske gužve i gužve u vozilima javnog prijevoza. Naime, u suradnji Grada Rijeke i Bolta započet je polugodišnji pilot-projekt iznajmljivanja električnih romobila. Predstavljanju najnovije usluge prisustvovali su Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke, Tomislav Lukačević, direktor Bolta u Hrvatskoj, te Ivan Begović, operativni menadžer za romobile u Boltu Hrvatska.

Riječani tako već od danas mogu preko Boltove mobilne aplikacije otključati električni romobil na jednoj od 10 lokacija u centru grada te i sami uvidjeti prednosti tog načina kretanja svojim gradom.

Boltova usluga iznajmljivanja električnih romobila trenutačno je dostupna u više od 40 gradova u 15 zemalja te je iznimno dobro prihvaćena među korisnicima jer se radi o odličnoj alternativi automobilima u slučaju kraćih putovanja, a osobito u gradovima gdje je svakodnevni promet iznimno zagušen. Korištenje romobila smanjuje broj automobila na prometnicama te istovremeno rješava problem gužvi i smanjuje zagađenje okoliša, što je dio Boltova Zelenog plana na globalnoj razini.

Naša je misija u Boltu omogućiti ljudima brže i jednostavnije kretanje gradom. Izbjegavanje gužve, osobito tijekom ljetne sezone, veliki je problem u gradovima kao što je Rijeka. Primijetili smo da imamo dosta vožnji u Rijeci do 3 kilometra, što ga čini idealnim gradom za putovanja romobilom. Na taj način rješavamo dva problema: smanjujemo broj vožnji automobilom te štedimo vrijeme i novac naših korisnika, istaknuo je Tomislav Lukačević, direktor Bolta u Hrvatskoj.

Bolt će veliku pažnju posvetiti sigurnosti korisnika, ali i romobila tijekom vožnje te će kontinuirano raditi na uspostavljanju najboljih sigurnosnih praksi za korištenje romobila u Rijeci. U partnerstvu s Gradom Rijekom i Hrvatskom udrugom vozača električnih romobila (HUVER) u planu su edukativna događanja o sigurnom korištenju romobila kako bi do početka ljetne sezone uspostavili najbolje prakse za korištenje romobila.

Riječanke i Riječani koriste e-romobile i taj način prometovanja u Rijeci ima sve više poklonika , a uvođenjem mogućnosti rentanja e-romobila uopće ne sumnjam da će e-romobilista biti još i više. Vjerujem da ćemo s dolaskom proljeća i turista, kojih je u Rijeci iz godine u godinu sve više, vidjeti sve prednosti koje ovaj pametni, eco friendly način kretanja, donosi u grad, istaknuo je Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke.

Nakon uvođenja sustava e-bicikala, riječkih Ricikleta, koji se pokazao punim pogotkom za grad, uvođenje električnih romobila činilo se logičnim slijedećim potezom. Naime, Grad Rijeka je pilot-projektu tvrtke Bolt dao svu organizacijsku podršku, a bitno je napomenuti da je uostalom jedan od prioriteta Grada Rijeke uvođenje novih tehnologija u svim područjima života, pa tako i u ekomobilnosti.

Bolt na globalnoj razini ima velike planove što se tiče mikromobilnosti s ulaganjem višim od 150 milijuna eura u narednom periodu, što uključuje i plan uvođenja usluga najma električnih romobila u više od 100 gradova diljem Europe. Vjerujemo da će pilot-projekt pokazati sve prednosti tog načina prijevoza te da će i ostali gradovi to prepoznati i u suradnji s nama uvesti ovu modernu i ekološki osviještenu uslugu. Hvala Gradu Rijeci što je prepoznao vrijednost projekta te dao svoju punu potporu, komentirao je pokretanje pilot-projekta i planove na globalnoj razini Ivan Begović, operativni menadžer za romobile u Boltu Hrvatska.

U Rijeci će se koristiti model romobila koji je dizajniran i proizveden unutar Bolta baš za potrebe učestalog najma. Brzina romobila je do 20 km/h, a na određenim posebnim područjima, kao što su Korzo i dio Rive, brzina je ograničena do 10 km/h. Za početak će se rasporediti 200 romobila koji će biti smješteni u središtu Rijeke na 10 lokacija, prometnim žarištima i frekventnim lokacijama kao što su Sušački most, Autobusna stanica Fiumara, Jadranski trg, Žabica, Željeznički kolodvor, HNK Rijeka, Robna kuća Rijeka, Dvorana Mladosti, Studentsko naselje IGK te Sveučilišni kampus. Tvrtka je spremna povećati broj vozila prema potrebama korisnika. Svaki romobil dolazi s ugrađenim GPS uređajem koji će pružati uvid u lokacije njihova preuzimanja i ostavljanja. Svako jutro Bolt će rasporediti romobile na njihova predodređena mjesta, a romobili će tad ujedno biti dezinficirani radi dodatne sigurnosti. Bolt vodi računa o propisnom parkiranju romobila te, jednako kao i građani Rijeke, želi da grad izgleda i funkcionira dobro. Stoga ako korisnik želi ostaviti romobil na području koje je u Boltovoj aplikaciji označeno crvenom bojom, kao što je Korzo, aplikacija će ga upozoriti da ne parkira vozilo na toj lokaciji.

Svi korisnici vidjet će ikonu za romobil u svojoj aplikaciji nakon ažuriranja. Odabirom ikone korisnik će biti preusmjeren na sučelje za najam romobila. Osobe koje još nisu instalirale Boltovu aplikaciju mogu je preuzeti iz trgovina Google Play ili App Store. Romobil se može otključati skeniranjem QR koda koji se nalazi na upravljaču vozila. Prije prve upotrebe aplikacija će korisniku pokazati upute za sigurnu vožnju i parkiranje romobila.

Tijekom promotivnog razdoblja otključavanje romobila bit će besplatno, dok će cijena korištenja biti 75 lipa po minuti vožnje, što je najniža cijena od svih gradova u kojima je dostupna Boltova usluga. Za primjer možemo uzeti vožnju od 10 minuta, što je dovoljno da se pređe nekoliko kilometara u gradu, koja će na kraju korisnika koštati 7,5 kuna. U budućnosti postoji mogućnost i uvođenja modela pretplate ako se pokaže da postoji povećana potražnja za uslugom najma romobila.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti