Kako izgleda kad pustite 25 chatbotova u virtualni grad? Mogli biste se iznenaditi

Virtualni grad, nazvan Smallville, omogućio je botovima da se "kreću" između virtualnih destinacija poput škole, kafića ili poslovne zgrade.

Martina Čizmić | 13.04.2023. / 12:00

Sims (Foto: Afp)

 Kako bi se ponašali različiti chatbotovi s umjetnom inteligencijom kad bi morali zajedno obitavati u nekom virtualnom gradu? Upravo su to odlučili provjeriti znanstvenici sa Sveučilišta Stanford. U suradnji s Googleom pustili su 25 chatbotova u virtualni grad i promatrali kako se ponašaju i razvijaju.

Rezultat bi vas mogao iznenaditi.

U studiji koja tek mora proći neovisnu provjeru, istraživači su obučili 25 različitih "generativnih agenata" odnosno botova, pomoću OpenAI-ovog velikog jezičnog modela ChatGPT 3,5 i od njih zatražili da simuliraju uvjerljivo ljudsko ponašanje. Među ostalim, botovi su trebali simulirati pripremanje doručka, odlazak na posao i slično.

Virtualni grad, nazvan Smallville, omogućio je botovima da se "kreću" između virtualnih destinacija poput škole, kafića ili poslovne zgrade.

Ako vam ovo zvuči poznato, vjerojatno spadate u kategoriju ljudi koji su igrali neku od simulacijskih igara iz serije "The Sims". I ne bi bili jedini, jer su i istraživači sami priznali da im je upravo ta popularna videoigra poslužila za ovaj eksperiment.

Istraživači su otkrili da njihovi agenti zaista mogu "proizvesti uvjerljivo individualno socijalno ponašanje". Primjerice, jedan od botova je tako odlučio organizirati zabavu povodom Valentinova i odaslao pozivnice s mjestom i vremenom zabave. A posebno je zanimljiva bila utrka za izbor gradonačelnika koja ni po čemu nije zaostajala za pravim političkim natjecanjem.

I dok znanstvenici koji su osmislili eksperiment tvrde da je on pokazao kako bi korištenje takvih generativnih agenata moglo igrati "ključnu ulogu u brojnim interaktivnim aplikacijama - od alata za dizajniranje do uranjajućeg okruženja", neki su korisnici Reddita nakon čitanja studije došli do zaključka da - svi mi živimo u Matrixu.

Mogli bismo sad raspravljati o tome hoćemo li se u budućnosti zabavljati tako što ćemo promatrati umjetnu inteligenciju koja "živi" u virtualnim gradovima i tako zadovoljiti svoju voajersku stranu, ili će pak s vremenom umjetna inteligencija stvoriti virtualne gradove u kojima će promatrati nas kako živimo svoje živote. U svakom slučaju studija je pokazala da smo tek zagrebli površinu, što se sposobnosti generativne umjetne inteligencije tiče.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti